update

Joshua Huppertz zorgt voor Duitse zege in Arno Wallaard Memorial

Sport 2.136 keer gelezen

MEERKERK • Na een Belgische zege vorig jaar was het ditmaal een Duitser die zaterdagavond de victorie kraaide in de Arno Wallaard Memorial. De Alblasserwaardse wielerklassieker werd uiterst nipt gewonnen door Joshua Huppertz uit Wiesbaden.

De polderkoers, die de naam draagt van de veel te jong overleden Arno Wallaard uit Noordeloos (toenmalig profrenner), werd in de plaatselijke omlopen in Meerkerk beslist. Een kopgroep van eerst vier en later vijf renners bleef het jagende peloton voor. De sprint leidde tot een fotofinish. Joshua Huppertz van Team Lotto - Kern Haus bleef Cees Bol, de nieuwe leider in de Holland Cup, millimeters voor. Dion Beukeboom pakte de derde plaats.

De Arno Wallaard Memorial kwam door het warme weer en de lichte bries langzaam op gang, maar de finale in de Burgemeester Sloblaan maakte meer dan goed. Het talrijke publiek kreeg een heerlijk toetje voorgeschoteld.

Schoolvoorbeeld
Bol, in 2016 winnaar van Olympia's Tour, baalde als een stekker. "Ja, ik ben heel erg teleurgesteld. Het is een klein stukje verschil, maar dat blijft het. Ik rijd in Nederland veel vergelijkbare koersen en weet dat je niet moet forceren om deze wedstrijd te winnen. Het was mijn eerste keer in de AWM, maar ik had de uitslagen vooraf goed bestudeerd. Onze ontsnapping kort voor het ingaan van de laatste omlopen was een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Eerst initiatief nemen, even op reserve rijden en vervolgens proberen weg te rijden."

Werelduurrecord
Die tactiek slaagde. De 22-jarige renner van SEG Racing Academy trok in zijn kielzog Michel Dieleman, Tim Kerkhof en Joshua Huppertz mee. In de spannende finale sloot Dion Beukeboom aan. "Ik ben niet helemaal tevreden met plek 3, maar aan de andere kant is het podium wel oké. Het is tenslotte pas mijn derde wedstrijd op de weg, tot voor kort reed ik nog op de baan."

Binnenkort gaat de Vlasman-coureur weer de baan op. "In augustus ga ik proberen in Mexico het werelduurrecord van Bradley Wiggins te verbeteren. Dat wordt een fikse opgave."

Warm en nauwelijks wind
Een dito klus was er ook weggelegd voor de renners in de twaalfde editie van de Arno Wallaard Memorial. Het was warm in de polder en omdat er op de Lekdijk nauwelijks wind stond, was er aanvankelijk nauwelijks iets te melden. Pas na de eerste doorkomst in Meerkerk kwam het spel, overigens uiterst voorzichtig, op gang.

Bij De Put in Ottoland was er, na ruim 125 kilometer, een serieuze ontsnapping. Niet veel later ontstond, net voor het ingaan van Hoogblokland, een kopgroep van 25 renners. Uit die groep wisten een kleine 40 kilometer voor het einde uiteindelijk Huppertz, Bol, Dieleman en Kerhof te ontsnappen. De samenwerking was prima, en zeker toen gangmaker Beukeboom aansloot, perfect. De vluchters bleven uit de greep van het peloton.

Zware dag
"Het was een zware dag, ook omdat er nauwelijks wind was", analyseerde Jarri Stravers uit Groot-Ammers, die ploeggenoot Antonie van Noppen beste clubrenner zag worden. "Ik had geen superdag, maar ben tevreden."

Dat kon winnaar Joshua Huppertz zeer zeker zijn. "Aanvankelijk dacht ik op de streep gewonnen te hebben, maar eenmaal over de finish was ik niet meer zo zeker van mijn zaak. Pas na enkele minuten kwam het verlossende woord. Ik heb dit seizoen drie keer gewonnen, maar dit is mijn eerste overwinning in een grote klassieker. Volgende week koersen we nog een keer in Nederland om vervolgens met de ploeg te rijden om de Bundesliga Cup in Duitsland."

Hoofdsponsor Aco Wallaard was ook een tevreden mens. "Iedereen weet dat in de AWM normaliter de wind het verschil maakt, maar vandaag niet. De snelheid bepaalde de uitslag en dan krijg je een sterke winnaar met inhoud. Het was weer een geweldige familiedag, met veel bekenden en sportvrienden, waarop wij als familie altijd een traantje wegpinken om Arno. Dat doen we elke dag trouwens..."

Theo Sprong

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden