Afbeelding

Vijfheerenlanden-gemeenten aan de slag met glasvezel in buitengebied

Algemeen 974 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • In de buitengebieden van Leerdam, Vianen en Zederik wordt het tweede kwartaal een interessepeiling uitgevoerd naar de behoefte aan snel internet via glasvezel.

Het is voor de gemeenten die vanaf 1 januari 2019 de gemeente Vijfheerenlanden gaan vormen de eerste praktische stap om de buitengebieden te voorzien van glasvezel. Het college liet dit weten via de beantwoording van vragen van VHL Lokaal Zederik, woensdag tijdens de informatievergadering.

In januari is een (vertrouwelijk) rapport opgesteld: 'Analyse verbetering digitale bereikbaarheid Vijfheerenlanden i.o.'. De conclusie is dat de kernen en bedrijventerreinen al zijn voorzien van een goed toekomstvaste digitale infrastructuur, maar dat in het buitengebied de digitale bereikbaarheid erg beperkt is.

Marktpartijen
De colleges stellen voor om de verbetering van de digitale bereikbaarheid in de kernen en bedrijventerreinen over te laten aan marktpartijen als KPN en Ziggo en als gemeenten zich te richten op het buitengebied. Een interessepeiling in het tweede kwartaal is de eerste stap.

In het derde kwartaal kunnen dan in de regio bekende marktpartijen een aanbieding doen. 'Selecteer vervolgens één van deze partijen en laat die de aanleg voor eigen rekening uitvoeren.' Dit zou dan in het vierde kwartaal van 2018 plaats kunnen vinden. 'Op basis van dit advies wordt binnenkort een college- en raadsvoorstel opgesteld en in procedure gebracht.'

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden