• Esmée Meijdam.
• Esmée Meijdam. Foto: Geurt Mouthaan

Esmée Meijdam zet sportproject op in krottenwijk Zuid-Afrika

Algemeen 2.157 keer gelezen

LEERDAM/HEI- EN BOEICOP • Alle mogelijke sportattributen zijn welkom bij Esmée Meijdam uit Leerdam. De verzorgster en lid van Vrouwen 2 van voetbalvereniging HSSC'61 uit Hei- en Boeicop gaat deze gebruiken bij het sportproject dat ze op gaat zetten in Zuid-Afrika.

Een half jaar lang verruilt de jonge Leerdamse het ouderlijk huis voor een krottenwijk in Wellington, een stad in de buurt van Kaapstad. Daar gaat ze onder de vlag van de organisatie NorSa Community Care sportactiviteiten voor jong én oud opzetten. "Er wordt daar nu alleen maar voetbal aangeboden en ik wil dat uitbreiden met andere sporten, zoals rugby, tennis en atletiek", vertelt ze. "Tegelijkertijd hoop ik mensen daar op te leiden om het van mij over te nemen als ik weer terugga naar Nederland."

Sport inzetten om de inwoners van deze krottenwijk te bereiken en zo een positieve bijdrage aan hun leven te leveren, dat is het doel. Esmée. "Samenwerken, discipline, plezier, het zijn allemaal dingen die bij samen sporten horen en die een steentje kunnen bijdragen om te voorkomen dat ze kiezen voor drugs en criminaliteit. Daarbij richt ik me op kinderen, maar als zij op school zitten ook op hun ouders."

Losgelaten
Haar eerste kennismaking met het Afrikaanse land was zeven jaar geleden; met een groep jongeren uit de kerk ging ze toen op werkvakantie naar Zuid-Afrika. "Het heeft me nooit meer losgelaten", lacht Esmée, in het dagelijks leven docent Lichamelijke Opvoeding. "Mijn contract loopt in maart af; dat was voor mij het moment om te zeggen: 'Het is nu of nooit'."

"Ik heb er heel veel zin in, maar vind het ook eng. Zuid-Afrika is niet één van de veiligste landen. Mede daarom heb ik via de opleiding Lichamelijke Opvoeding, die ik zelf heb gevolgd, gevraagd heb of er andere studenten mee willen gaan. Zoals het nu er naar uitziet komen er een deel van het half jaar twee jongens ook naar Wellington."

Container
Ze reist niet met lege handen af. Een complete container met spullen gaat per schip naar Wellington. Spullen om de kubieke meters op te vullen zijn van harte welkom. "Daarom hoop ik dat sportverenigingen en particulieren kijken of ze spullen hebben liggen waar ze niets meer mee doen. Ik kan ze heel goed gebruiken. Het maakt niet uit van welke sport."

"Sportkleding is niet nodig, of het moeten tenues zijn voor een compleet team. En een financiële bijdrage is ook welkom. Er is een veld voor de activiteiten, maar voor de aankleding daarvan of voor andere randzaken heb ik waarschijnlijk nog wel geld nodig."

Overmaken
Het overmaken van geld kan via NL95RABO 0358478723, ten name van Stichting Baie Dankie Holland, ter attentie van Sports Mee. Voor meer informatie: sportsmeeproject.wordpress.com.

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden