• Het gezin Kool in één van de stallen van hun konijnenfokkerij.
• Het gezin Kool in één van de stallen van hun konijnenfokkerij. Foto: Geurt Mouthaan

Familie Kool: '24 uur per dag, zeven dagen in de week zorgen voor de konijnen'

Algemeen 5.226 keer gelezen

LEERBROEK • Ze staan er nuchter in, maar krijgen wel het nodige over zich heen: de familie Kool uit Leerbroek, tegen wiens konijnenfokkerij zaterdag 16 december een protestactie plaatsvindt.

Bordjes met 'Verboden toegang' hangen aan de hekken rond de konijnenfokkerij aan de Leerbroekseweg. Arie Kool heeft ze nog maar net aangebracht: "Op aanraden van de politie: als er iemand het terrein opkomt, kun je aantonen dat je hebt aangegeven dat dat niet mag."

Het is één van de gevolgen van de protestmars die Konijn in Nood zaterdag 16 december wil houden. Het doel: het sluiten van de fokkerij van de familie Kool. "Een paar weken geleden stond de initiatiefnemer hier op de stoep", blikt Arie Kool junior terug. "Hij stelde dat hij ervoor ging zorgen dat we moeten stoppen en dat hij daarvoor alle middelen zou gebruiken. Later zag ik op Facebook dat er een evenement in Leerbroek was aangemaakt; het bleek om een protestmars te gaan."

Vreedzaam
Het zorgde ervoor dat er al snel anderen waren die een tegendemonstratie opzetten. "Daar wisten wij niets van. Op zich is het prima, maar we hopen wel dat het vreedzaam gaat verlopen. Wat ons betreft: blijf zoveel mogelijk thuis om onrust te voorkomen. Een klap uitdelen kan zulke grote gevolgen hebben. De media-aandacht die het trekt als het uit de hand loopt, dat is ook één van de doelen van degenen die de protestmars organiseren. Dat willen ze: in de belangstelling staan."

"Het is niet de eerste mars. Er zit één man achter en die probeert mensen hiervoor te mobiliseren. De vorige keren kwam een groot deel uit België en Duitsland en maar een handjevol uit Nederland. Er valt met hem niet te praten. Hij wil iedereen dwingen om veganist te worden; een tussenweg is er niet."

Hartverwarmend
In de belangstelling stond en staat het Leerbroekse gezin nu tegen wil en dank al volop. Er zit ook een positieve kant aan, geeft Tineke Kool aan: "Het is hartverwarmend hoeveel medeleven we hebben gekregen. Reacties uit het dorp, kaarten; het waren alleen maar steunbetuigingen. Iedereen stopt wel voor een praatje. Normaal hoor je nooit iets, maar als de nood aan de man, dan merk je hoeveel gemeenschapszin er is en hoe waardevol dat kan zijn."

En Arie: "Ook vanuit de politie en de burgemeester hebben we veel steun gekregen. Zij nemen dit zeer serieus en zijn er echt voor ons. Van hen, maar ook vanuit de LTO, krijgen we veel tips hoe we hiermee om moeten gaan." En Arie junior: "Wat ook een voordeel is: al onze vergunningen zijn op orde, want anders had de initiatiefnemer van de protestmars daar wel bezwaar tegen gemaakt. Hij zoekt alles uit wat er over ons bedrijf te vinden is."

Konijnenhel
Een konijnenhel, zo omschrijven de mensen achter de protestmars het agrarische bedrijf. Zelf kijken de gezinsleden, die in een vof samen de konijnenfokkerij runnen, daar heel anders tegenaan. Arie: "We zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week bezig om voor de dieren te zorgen."

"Als ik om een uur of één 's nachts na een vergadering thuiskom, ga ik altijd de stallen door om te kijken of alles in orde is. Zo niet, dan repareer ik het meteen. Het gaat dan vaak om een paar konijnen die geen voer krijgen of het koud hebben; puur zakelijk kan ik beter meteen naar bed gaan, maar zo zitten wij niet in elkaar. Elk dier dat doodgaat is er één teveel. We hebben hart voor de dieren. De tijd die ze hier doorbrengen is kort, maar wij willen dat het ze het dan zo goed mogelijk hebben."

Parkhokken
Hij toont de certificaten van diverse organisaties, waaruit blijkt dat de fokkerij aan de vele regels die in Nederland en bij de brancheorganisatie gelden, voldoet. Arie junior: "Een jaar of vier geleden zijn we deels ook overgegaan op parkhokken, waarin de konijnen meer ruimte hebben, schuilplekken en hooi kregen naast het normale voer. Het kost veel geld, maar er staat een meerprijs tegenover. We hebben dit op eigen initiatief gedaan, nadat vanuit de slachterij het verzoek kwam. De groeiende vraag vanuit de consument naar vlees van parkkonijnen was daarvoor aanleiding."

Parkkonijnen leven in grotere groepen in grotere hokken. Arie: "Hierdoor kunnen ze meer huppelen en contact hebben met meer soortgenoten. Hierbij vertonen de dieren meer natuurlijk gedrag zoals het bepalen van de rangorde in de groep. Het was een enorme zoektocht naar het juiste hok. Er is hiervoor veel onderzoek gedaan door de sector samen met Wageningen University & Research. We zijn hiermee op de goede weg, maar zoeken nog constant naar verbeterpunten."

Dierenwelzijn
De vraag blijft: hebben consumenten wel geld over voor meer dierenwelzijn? "Thuis zeggen ze van wel, maar als ze in de winkel zijn, kiezen ze toch voor het grootste deel voor goedkoop vlees. Wel denken wij dat het dierenwelzijn steeds belangrijker wordt en de dieren dus ook meer de ruimte krijgen. Met de Dierenbescherming zijn we bezig een Beter Leven-keurmerk in te stellen voor konijnenvlees. Begin volgend jaar wordt duidelijk of dat haalbaar is. Het zou weer een forse investering vergen en de vraag is of afnemers als supermarkten en restaurants bereid zijn om een hogere prijs te betalen."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 6 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 6 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden