• School in Continesti is blij met de lesmaterialen die Wiljan Lever (rechts vooraan) weer gebracht heeft.
• School in Continesti is blij met de lesmaterialen die Wiljan Lever (rechts vooraan) weer gebracht heeft.

Waardering voor spullen uit Lexmond en omgeving voor Roemenië

Algemeen 561 keer gelezen

LEXMOND/VIANEN • Opnieuw bezocht Wiljan Lever uit Vianen het projectgebied van de Stichting Vrienden van Roemenië uit Lexmond en Hei- en Boeicop. Onlangs bracht hij schoolmaterialen en bakkerijgrondstoffen. "Ik doe graag iets voor mensen die het slechter hebben dan ik."

Wiljan, die in het dagelijks leven bakker van beroep is, gaat al jaren met eigen vervoer naar het noordoosten van Roemenië, waar de stichting Vrienden van Roemenië Lexmond en Hei-en Boeicop nog altijd actief is. Met zijn auto afgeladen vol materialen bezoekt hij dan enkele bakkerijen waarvoor hij grondstoffen meeneemt.

Heel blij
"Ze waren er heel blij mee. Ik heb deze keer geleerd hoe ze 6-granenbrood en appel- en kersenkruimelvlaai kunnen bakken van het meel dat ik meegebracht had. Maar ik bezoek ook scholen want hoe verder je naar boven gaat hoe groter de armoede is. Bij ons verdwijnt heel veel in de container als we weer iets nieuws willen. Dat vind ik jammer omdat ik nog steeds scholen zie die nauwelijks in staat zijn om goed lesmateriaal te kunnen aanschaffen. Papier of enveloppen met bijvoorbeeld een Nederlands logo, ze kunnen het allemaal gebruiken. Er komt een eigen stempel op of ze gebruiken gewoon de achterkant."

Voortdurend inzamelen
Het hele jaar door verzamelt Wiljan allerlei schoolmaterialen en bakkerijgrondstoffen. Hij gaat hiervoor allerlei bedrijven en bakkersbeurzen langs. Hij krijgt alles gesponsord, anders zou het niet kunnen. Ook overbodige sporttenues gaan mee. "Als een vereniging bijvoorbeeld van sponsor wisselt gebruiken ze de kleding bij ons niet meer. In Roemenië hebben ze het graag, het maakt hun niet uit welk logo erop staat, als ze maar spelen kunnen."

De meeste houdbare spullen gaan van tevoren mee op de transporten die de stichting nog steeds verzorgt naar dit land. Voorzien van naam en inhoud blijven de dozen daar dan in een loods in afwachting totdat Wiljan ze ter plekke kan gaan bezorgen. Omdat het onmogelijk is alle schooltjes langs te gaan, verdelen de scholen die hij wel bezoekt de gebrachte spullen weer over zo'n 16 andere regioscholen.

Volgend jaar hoopt Wiljan weer naar Roemenië te gaan, hij is al volop aan het verzamelen. "Het geeft me een dankbaar en voldaan gevoel dit te mogen doen voor mijn medemensen. En ik hoop dat ik die kinderen daar weer een klein beetje plezier heb kunnen geven zodat ze kunnen knutselen en spelen. Daar doe ik het voor."

Fotobijschrift: School in Continesti is blij met de lesmaterialen die Wiljan Lever (rechts vooraan) weer gebracht heeft.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Wiljan Lever.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 10 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden