• Wim Oosterling te midden van zijn redders en de burgemeester.
• Wim Oosterling te midden van zijn redders en de burgemeester. Foto: Janneke Boogaard

Redders te water geraakte man (83) in het zonnetje

Algemeen 1.594 keer gelezen

VIANEN/LEXMOND • Vijf omstanders die dapper optraden toen een scootmobielrijder te water raakte, werden vrijdag ontvangen door burgemeester Wim Groeneweg.

Een bedankje van de gemeente? Dat had niet gehoeven. Maar even napraten en vooral zien dat het goed gaat met het slachtoffer, dat deed de voorbijgangers die Wim Oosterling hebben geholpen veel goed.

Van de weg af
Het was een prachtige dag die vijftiende oktober, toen Wim (83) vanuit Hof van Batenstein een ommetje maakte met zijn scootmobiel. Totdat hij langs de Lexmondsestraatweg, bij de opgang naar de dijk, van de weg af raakte.

Nog nooit zo hard gefietst
"Ik zag het van een afstandje en dacht nog even dat hij in het gras wilde parkeren, maar toen zagen we dat hij zó de sloot in reed. Ik heb nog nooit zo hard gefietst!" vertelt Nelly Klein uit Vianen, die op dat moment een fietstochtje maakte met haar buurvrouw Teunie Rijdes.

Steile kant
Ze kwakten hun fiets in de berm en Nelly belde 112, terwijl Teunie de aandacht probeerde te trekken van automobilisten op de doorgaande weg. "Maar die zwaaiden alleen maar vrolijk terug", zegt ze droog. "Wij hebben natuurlijk overwogen de sloot in te gaan, maar de kant was veel te steil om meneer eruit te kunnen krijgen."

Motorrijders
Gelukkig kwamen op dat moment Omar Arkik en Annemarie Weijs uit Gouda op hun motoren langs. Omar: "Wij zagen in eerste instantie niet wat er was gebeurd, maar wel dat er commotie was. Toen ik op de stepjes van mijn motoren ging staan, zag ik iets geels in de sloot: het hesje om de rugleuning van de scootmobiel."

Nelly verzucht: "Als wij het niet hadden zien gebeuren, had niemand iets gemerkt en had het heel anders kunnen aflopen."

Het water in
Ook Jelle van de Kuilen uit Lexmond kwam op dat moment aanrijden, hij maakte net een proefritje op een motor. Jelle en Omar bedachten zich geen moment en gingen het water in. Ze zorgden dat het slachtoffer zijn hoofd boven water hield en praatten met hem.

Grapjes
"Toen hij terug begon te praten en zelfs grapjes maakte, was bij mij de spanning eraf", zegt Nelly.

Koud
Vanaf dat punt kent Wim zelf het verhaal ook weer. Hoe de brandweer hem uit het water takelde en hoe koud hij het had. "Dat ik van de weg raakte weet ik niet meer, ik ben waarschijnlijk even van de wereld geweest door medicijnen", vertelde hij aan burgemeester Wim Groeneweg.

Heldhaftig?
De burgemeester dankte het vijftal voor hun heldhaftige optreden. Omar reageert lachend: "Heldhaftig? Ik voelde me vooral nat en stinkend." Hij moest zelf ook door de brandweer uit de sloot geholpen worden, omdat hij helemaal vastgezogen zat in de modder.

Niets aan overgehouden
Zoon Dick beleefde nog enkele angstige momenten toen hij gebeld werd dat zijn vader in het ziekenhuis lag, maar niemand hem kon vertellen hoe het met hem ging. Dat bleek mee te vallen. Wim: "Ik heb wat spierpijn gehad, verder heb ik er niets aan overgehouden."

Waarop de burgemeester iedereen een bloemetje gaf en de betrokkenen met een dikke knuffel afscheid van elkaar namen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden