• Een schets van de invulling van de locatie Slagboom.
• Een schets van de invulling van de locatie Slagboom.

Groen licht uitwerking plannen locatie Slagboom voor nieuwbouw school Leerbroek

Algemeen 1.830 keer gelezen

ZEDERIK • De plannen om locatie Slagboom voor de nieuwbouw van de Eben Haëzerschool in Leerbroek te gebruiken kunnen verder uitgewerkt worden.

De Zederikse raad gaf daar maandagavond groen licht voor. Omwonenden lieten tijdens de voorafgaande informatievergadering weten grote moeite te hebben met de locatie Slagboom. Naast het verlies aan woongenot en het verdwijnen van hun uitzicht, wezen zij vooral op de risico's voor de schoolgaande kinderen die het verkeer op deze plek met zich meebrengt.

Ook maandagavond sprak één van de omwonenden in. "Dit is de slechtste keuze. Het is een zeer kindonvriendelijke locatie. Mocht u toch doorgaan met de locatie Slagboom, dan houden we ons het recht voor juridische hulp in te schakelen."

Voorwaarde
Verkeersveiligheid, daar hamerden ook de Zederikse fracties op. "De opmerkingen van de omwonenden dienen serieus te worden genomen", stelde Kees Vermaat (SGP). "Een gedegen onderzoek naar de verkeersveiligheid is de belangrijkste voorwaarde om uiteindelijk akkoord te kunnen gaan met de locatie Slagboom; als er geen oplossing komt op dit punt, dan is het voor de SGP lastig om deze locatie te steunen."

Vermaat noemde als één van de argumenten om voor 'Slagboom' te gaan het verplaatsen van het agrarische bedrijf van de familie Slagboom uit de dorpskern. "Dat zal ervoor zorgen dat er minder agrarisch verkeer door het dorp komt. Tegelijkertijd is er woningbouw ingepland. De omwonenden stellen dat daar geen behoefte aan is in Leerbroek, maar die behoefte is er wel degelijk, vooral aan starterswoningen. Wij stemmen dus met volle overtuiging met deze locatie in. Maar wethouder, betrek omwonenden wel zo actief en goed bij de planvorming dat zij uiteindelijk denken: 'Het is ook ons plan'."

Tegengas
De partij die het meeste tegengas gaf, was VHL Lokaal Zederik. Raadslid Jaap van Belle liet weten verre van overtuigd te zijn van dat 'Slagboom' zoveel goedkoper is als locatie Schep, het terrein waar het voormalige bedrijf van Schep staat. "Wij willen alles nog eens goed tegen het licht houden. In het kostenplaatje van de locatie Slagboom zijn de kosten van het aanpassen van het bestemmingsplan en het aanleggen van diverse leidingen nog niet meegenomen; bij de locatie Schep hoeft dit niet te gebeuren."

Hij vervolgde: "Daarnaast kunnen omwonenden claims voor planschade indienen. Als je alles meetelt, zijn 'Schep' en 'Slagboom' wellicht gelijkwaardig. En wat betreft de tijdsfactor: het aanpassen van het bestemmingsplan en eventuele bezwaren kunnen ervoor zorgen dat de realisatie nog wel jaren kan duren."

Kosten
Ook de ChristenUnie had eigenlijk een voorkeur voor de locatie Schep. "Zonder op de kosten te letten, zouden we daarvoor kiezen", benadrukte fractievoorzitter Kees Matsinger. "Het is een ideale plek en het aanpakken van dit terrein zou voor het aanzien van Leerbroek een mooie verbetering zijn."

De euro's betekenden echter een streep voor de rekening. Matsinger: "Helaas moeten we wél kijken naar de kosten. De meerwaarde die de woningbouw op de locatie Slagboom met zich meebrengt en het verplaatsen van het agrarische bedrijf naar elders vinden wij ook belangrijke pluspunten. Wethouder, kom terug met een gedetailleerde begroting, zodat we op basis daarvan de definitieve keuze kunnen maken."

Onderzoeksrapport
Wethouder Arie Donker zegde zijn volledige medewerking toe om het onderzoek naar de verkeersveiligheid uit te laten voeren én om de plannen met de omwonenden te bespreken. "Bij de volgende behandeling zullen we op basis van een goed onderzoeksrapport dit verder bespreken."

CDA-raadslid Geert Meppelink gaf de wethouder nog de suggestie mee om meerdere varianten te maken voor een verkeersveilige inrichting van locatie Slagboom. Donker: "Ook dat zeg ik toe."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden