Klank en Vreugd in actie tijdens de Lexmondse jaarmarkt. Foto: Mieneke Lever-van Dieren
Klank en Vreugd in actie tijdens de Lexmondse jaarmarkt. Foto: Mieneke Lever-van Dieren Foto: Mieneke Lever-van Dieren

Muziekvereniging Klank en Vreugd uit Lexmond viert 50-jarig bestaan

Algemeen 605 keer gelezen

LEXMOND • Muziekvereniging Klank en Vreugd uit Lexmond viert op vrijdag 29 september haar gouden jubileum.

Op 1 september werd de oprichtingsdag herdacht. De vereniging ontstond in 1967 vanuit een blokfluitgroepje op de openbare lagere school.

De stimulator om de schooljeugd muziek bij te brengen was zonder meer het hoofd van de school, meester G.J. ter Hennepe. Rond 1963 begon hij met het geven van muziekles na schooltijd. Het aanvankelijke blokfluitgroepje groeide uit tot een combo dat onder leiding van Nico van der Burg optredens ging verzorgen. En met de installatie van burgemeester P. Visser op 1 september 1967, waarbij het schoolorkestje ook optrad, werd bekendgemaakt dat er vanaf die datum een muziekvereniging was opgericht.

Juiste naam
Volgens mandolinespeelster Riekie ter Hennepe, een van de nog zeven leden vanaf het begin, wisten ze geen betere naam te bedenken dan 'Klank en Vreugd'. Misschien wat oubollig maar het bleek uiteindelijk de enige juiste naam voor de club.

"Plezier hebben we nog steeds. Ook al komen er geen jongeren meer bij, de vaste kern van de zeventien leden blijft heel trouw. We verzuimen eigenlijk nooit met de wekelijkse repetities. Al ben je nog zo moe, thuisblijven is geen optie," vertelt ze.

Vergrijzing
Tijdens de hoogtijdagen rond 1985 telde de vereniging zo'n vijftig leden, waarna de jeugd het liet afweten en het ledenbestand langzaam maar zeker vergrijsde.

Dirigent Nico van der Burg werd na zeventien jaar opgevolgd door Hermine Govers die na een onderbreking wegens ziekte eind vorig jaar opnieuw met veel enthousiasme de dirigeerstok oppakte. Zij herschrijft de muziekstukken zodat ze geschikt zijn voor de samenstelling van de instrumenten bij Klank en Vreugd.

Lachend: "Ik probeer het net zo lang uit te vogelen dat het onderling klopt. Dat laveren tussen de noten vind ik nog steeds heel leuk om te doen. Nu gaat dat gemakkelijk via de computer maar vroeger moest dat allemaal handmatig."

Sfeer en gezelligheid
De open en veelkleurige muziekclub brengt sfeer en gezelligheid bij het optreden, ze ontmoet overal een warm applaus. In de afgelopen jaren zijn er honderden optredens voor uiteenlopende gezelschappen verzorgd door Klank en Vreugd. Jaarlijks treedt ze nog op als huisorkest voor de Stichting Ouderenreis Vianen-Hagestein tijdens het diner bij Van der Valk Hotel in Vianen. Ook op de Lexmondse jaarmarkt en met kerst op de Prinses Wilhelmina School. En maandelijks weet de vereniging zich een graag geziene gast in Verpleeghuis de Laakse Hof.

Op vrijdag 29 september verzorgt Klank en Vreugd een feestelijke jubileumuitvoering in Huis Het Bosch. Aanvang is om 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree is gratis.

Foto: Klank en Vreugd in actie tijdens de Lexmondse jaarmarkt.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden