Afbeelding
Foto: aangeleverd
update

Lekkerste bier Zuid-Holland komt uit Nieuwpoort

Algemeen 1.640 keer gelezen

NIEUWPOORT • Het lekkerste bier van Zuid-Holland 2017 is de Klapschaats IJsbeer van de van brouwerij De Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort. Dat werd zondagmiddag bekend gemaakt tijdens het Delftse Bierfestival.

Er waren 38 inzendingen. De jury oordeelde unaniem dat het bier van brouwer Ap van Hees van De Blauwe IJsbeer de lekkerste was.

"Dat is een mooi cadeautje", reageert Van Hees. Hij is nu vijf jaar bezig met De Blauwe IJsbeer en heeft diverse prijzen en onderscheidingen gekregen voor zijn brouwsels, maar de prijs van het Delftse Bierfestival beschouwt hij als een hoogtepunt. 

"Er werd niet gekeken naar categorieën, maar puur gelet op smaak. Ze zochten gewoon naar het lekkerste bier. Met die wedstrijd heb ik de hoofdprijs gewonnen. Er zit niets boven de lekkerste, dus dat vind ik een mooie waardering."

Van Hees omschrijft het winnende bier, dat hijzelf de naam Klapschaats IJsbeer heeft gegeven, als een Gerstewijn (Barley wine) of Quadrupel. Dat zijn meestal donkere bieren met veel gebrande mout, waardoor de smaak vaak vol-zoet is met aroma's van rozijnen, chocolade, caramel, enzovoorts. Van Hees: "Onze blonde barley is mooi fris gebleven met aroma's van vanille en citrus in combinatie met het rijke alcoholpercentage van bijna tien procent."

Volgend jaar doet Van Hees zeker weer mee aan deze wedstrijd, die dit jaar voor het eerst werd gehouden en een jaarlijks terugkerend kampioenschap van Zuid-Holland moet worden. "Toch mooi dat de eerste prijs van dit festival bij mij op de schoorsteen staat", glundert Van Hees, die de zaak samen met zijn vrouw runt.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden