Afbeelding
Foto: Jan de Bruin

Waterliniefestival trapt in Nieuwpoort af met vleermuizen

Algemeen 884 keer gelezen

NIEUWPOORT • Met een vroege avondwandeling wordt op donderdag 7 september het recent aangelegde struinpad langs de Veersedijk in Nieuwpoort officieel in gebruik genomen. Belangstellenden zijn welkom om mee te lopen.

Onderweg vertelt een gids over de beverburchten in het aangrenzende natuurgebied, de bijzondere voorkomende vogelsoorten en beschermde plantensoorten. Ook worden dan de nieuwe informatieborden van de Oude Hollandse Waterlinie onthuld.

Aansluitend zijn de wandelaars welkom in Museum Het Stadhuis, waar een lezing is over de gevonden vleermuizen in de inundatiesluis. 

Onderzoeken 
Daarna vertellen enkele sprekers over de onderzoeken die na deze vondst moesten plaatsvinden om te bezien of de geplande illuminatie van de inundatiesluis onder dit oude stadhuis uit eind 17e eeuw wel door kon gaan.

Tot slot gaat wethouder Fatih Özdere in op de ambitie om Nieuwpoort als vestingstad beter op de kaart te zetten en worden deze avond zo'n vijftien markante waterlinielocaties en enkele bijzondere oude gevels in Nieuwpoort uitgelicht. Dit Licht op de Linie duurt tot 17 september. 
 
Nazomerfestival
Licht op de Linie is een onderdeel van het Waterliniefestival, een cultureel nazomerfestival dat Stichting Groene Hart met lokale organisaties in de elf vestingsteden van Oude Hollandse Waterlinie, tussen Gorinchem tot Muiden, voor het vierde achtereenvolgende jaar in september organiseert.  Dit jaar wordt aangehaakt bij het thema van Open Monumentendag: Boeren, burgers en buitenlui. 

In het kleinste vestingstadje van deze linie, in Nieuwpoort, bestaat de lokale invulling uit de struinwandeltocht en vleermuizenlezing, schemerwandelingen met een stadsgids, concerten en het Licht op de Linie tussen 20 en 23 uur.

Programma
Het hele programma staat vanaf komende week op www.histkringnieuwpoort.nl en www.ontdekdewaterlinie.nl/programma. De meeste onderdelen zijn vrij toegankelijk.

Voor de wandelingen en de eerste avond in Museum Het Stadhuis op 7, 9 en 16 september is aanmelden gewenst. Dat kan via museum@histkringnieuwpoort.nl. 

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden