Afbeelding

Jaco Vonk wint de bekerfinale van Tim Schakel

Sport 143 keer gelezen

GIESSENBURG • Schaker Jaco Vonk heeft zijn fantastische seizoen afgesloten met nóg een prijs: hij versloeg Tim Schakel in de interne bekerfinale van schaakclub De Giessen en Linge.

Hun eerste finalepartij eindigde in een remise en dus volgde een tweede partij, tijdens het Open Kampioenschap Drechtsteden, georganiseerd door schaakclub Sliedrecht. In een volledig gelijk opgaande strijd werd Tim in de overgang van opening naar het middenspel plotseling getroffen door schaakblindheid en leek het erop dat hij de partij direct op kon geven. Met opgeven is nog nooit een partij gewonnen of remise gehouden en dus speelde hij door. Jaco leek de keuze te hebben uit meerdere overtuigende winstvarianten maar koos niet voor de beste mogelijkheid. Sterker nog, naderhand zou blijken dat Tim door een fantastisch dame-offer weer volledig terug in de wedstrijd had kunnen keren.

Vechten voor remise
Dat hij deze kans miste hoefde hij zichzelf niet kwalijk te nemen want het dame-offer blonk uit door haar grote schoonheid en lag bepaald niet voor de hand. Maar ook nadat hij deze mogelijkheid had gemist kon hij wonderbaarlijk genoeg nog vechten voor remise. Tim streed voor het halve puntje en Jaco voor de overwinning. Achteraf bleek dat Jaco technisch bezien steeds op winst stond maar hij moest wel nauwkeurig spelen om dit te realiseren. Na een lang en hard gevecht, waarbij Tim nog dicht bij zijn felbegeerde ontsnapping kwam, slaagde Jaco erin de winst te pakken en bekroonde zijn toch al fantastische seizoen met nog een prijs.

Voor veel meer informatie, verslagen en statistieken over alle overige ontwikkelingen, zie de site van schaakclub De Giessen en Linge: www.giessenlinge.nl.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden