Afbeelding

Speelgoed uit vroegere tijden in museum Nieuwpoort

Algemeen 407 keer gelezen

NIEUWPOORT • Vanaf 1 juli kan in Museum Het Stadhuis de tentoonstelling 'Speelgoed uit vroegere tijden' worden bezocht.

Er wordt een beeld geschetst van het speelgoed door de jaren heen. Van het buiten spelen in de zomermaanden met hoepel, tol of step, tot spelletjes doen met het hele gezin op een koude winteravond.

Er wordt speelgoed getoond vanaf eind negentiende eeuw. Vanaf deze tijd speelden kinderen meestal buiten met zelfgemaakt speelgoed, zoals een spel van varkensbotjes, 'kooten' genaamd, of er werd gespeeld met luciferdoosjes, de knopendoos of pijl en boog.

In de veertiger en vijftiger jaren was er vaak geen geld voor speelgoed en werd er zelf iets gemaakt, zoals een rubberen (stuiter) bal, samengesteld uit een prop papier en een oude fietsband. Als er wel eens speelgoed cadeau werd gedaan, zoals mecano, autootjes van Matchbox of een pop, dan was dit na verloop van tijd tot op de draad versleten door het vele gebruik.

Ook in het  recentere verleden, de jaren '60 tot en met '90 van de vorige eeuw, werd er nog veelvuldig buiten gespeeld. Voor binnen waren er ministeck, playmobil, lego en spellen als Monopoly en Mens erger je niet. Zij zijn in de huidige tijd ook nog in trek, naast de mobiele telefoon en spelletjes op de computer of I-pad.

Jonge bezoelers kunnen, naast het bekijken van al het verzamelde speelgoed, zelf ook komen spelen en de wat oudere jeugd is van harte welkom om een quiz te maken met behulp van de multitouch-tafel. Voor volwassenen en ouderen zal het een wereld van herkenning zijn! Iedereen is dan ook van harte welkom in Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53, Nieuwpoort.

De tentoonstelling is geopend van 1 juli tot en met 31 oktober 2017, op donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Extra openstellingen van het museum staan vermeld op de website www.histkringnieuwpoort.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden