Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• (Landelijke) media toonden belangstelling voor het werk van Meesters In.
• (Landelijke) media toonden belangstelling voor het werk van Meesters In.

Tienhovens bedrijf restaureert fonteinen voor Rome

  •   keer gelezen

TIENHOVEN • Steenhouwerij Meesters In, gevestigd in Tienhoven, toonde dinsdag 6 juni aan de media hoe zij twee fonteinen uit Rome restaureren. Steenhouwers gaven aan journalisten uitleg over hun werk.

Nederlandse voetbalsupporters vernielden twee jaar geleden de Barcaccia fontein in Rome. Konin-klijke Woudenberg, waarvan Meesters In een onderdeel is, bood aan om de fontein te herstellen.

De Barcaccia repareerden de Italianen al snel zelf, maar ze wilden wel graag hulp bij de restauratie van twee andere fonteinen: de Fontana delle Api en de Fontana dei Giardini Viale Tiziano.

Hachelijke klus
Beeldhouwer Bas Oomen uit Dordrecht legde aan onder andere journalisten van de NOS en het ANP uit hoe hij in Rome heeft geholpen bij het demonteren van de Tiziano. "Er moest een stuk afgezaagd worden dat scheef stond, dat was een hachelijke klus. De fontein was beschadigd geraakt doordat er een boom op was gevallen."

Werelderfgoed
Louis Camps, algemeen directeur van Koninklijke Woudenberg, vertelde wat zijn bedrijf motiveerde om contact te zoeken met de Italianen. "We zien deze fonteinen als werelderfgoed. Wij begrijpen hoe die Romeinen gedacht hebben, omdat we weten hoe je met monumenten omgaat. Die verniel je niet."

Naamsbekendheid
Camps erkende dat de geste ook goed is voor de naamsbekendheid van zijn bedrijf. "In Italië zal er geen werk uit voortvloeien, er zijn daar voldoende goede vakmensen. Maar wellicht levert ons gebaar Nederlandse opdrachten op."

Strakke planning
Ron Waroux, bedrijfsleider bij Meesters In, vertelde dat zijn collega's het vakmanschap van de Italianen weliswaar evenaren, maar niet overtreffen. "Maar ze waren in Rome wel onder de indruk van onze planning, dat we ons daaraan houden. Ze zeiden: 'Als we in de toekomst een keer een snelle klus hebben, roepen we jullie'."

Zwart glas
Aanvankelijk moesten de Alblasserwaardse vakmensen vertrouwen winnen. "We moesten meerdere monsters opsturen van de mortel waarmee we de Tiziano restaureren." Waroux wijst op een vakman die bezig is mortel op een ondergrond van beton te smeren. "Daarin zijn onder andere stukjes zwart glas en geel zand verwerkt. We benaderen de originele mortel van de fontein voor 95 procent."

Als nieuw
Voor beeldhouwer Oomen was het een 'unieke kans' om in Rome te mogen werken. Na de demontage ging het grootste deel van de fontein mee naar Tienhoven. "Hier bleek dat de onderdelen slechter waren dan verwacht. Drie vierde moesten we nieuw maken."

Vakjargon
Begin maart begon Meesters In met het werk. Het werk aan de Fontana delle Api vond in Rome plaats en is zo goed als klaar. De Tiziano wordt over twee weken teruggeplaatst. "We zijn krap op schema", zegt Oomen. Alleen de bovenste schaal van de Tiziano bleef in Rome, die was niet heel erg beschadigd. Een beeldhouwer van Meesters In reisde naar Italië om het werk aan de schaal ter plaatse te doen. De communicatie is een uitdaging, omdat voor het vertalen van het vakjargon specialistische taalkennis nodig is.

Samenvoeging
Het bedrijf in Tienhoven ontstond ruim en jaar geleden na de samenvoeging van Steenhouwerij Zederik en Repstone. Bij Meesters In werken ongeveer dertig mensen. "In totaal hebben we bij Koninklijke Woudenberg 130 mensen in dienst", vertelt directeur Camps. "Jaren terug zijn we het beeldhouwen erbij gaan doen, daar is dit bedrijf uit ontstaan. We hebben het nu apart in de markt gezet. Een deel van het werk doen we rechtstreeks voor een opdrachtgever, een deel voor ons moederbedrijf en een deel voor andere bouwbedrijven."

Twaalf apostelen
Hoe uniek is Meesters In? "We hebben twee serieuze concurrenten. Maar wij zijn de enige die een robot heeft voor dit soort werk. We kunnen met name grotere werken goed aan. Zo hebben we de twaalf apostelen voor de Latijnse School in Nijmegen opnieuw gemaakt. Een klein bedrijfje zou over zo'n opdracht wel heel erg lang doen. We leiden onze mensen zelf op en hebben twee echte beeldhouwers in dienst." Hij wijst naar Oomen. "Hij heeft kunstacademie gedaan en is niet alleen een vakman, maar heeft ook veel kennis van de cultuurhistorie."

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten