Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Francisca (links) schakelde een van haar paarden in om Saskia te helpen.
• Francisca (links) schakelde een van haar paarden in om Saskia te helpen.

Een betere ondernemer dankzij lessen met een paard

  •   keer gelezen

MOLENWAARD • Saskia van Muijlwijk uit Nieuwpoort had als beginnend zelfstandig ondernemer behoefte aan ondersteuning. Ze maakte gebruik van het mentorproject van de gemeente Molenwaard.


Toen ze nog in loondienst werkte, vond Saskia het prettig om te kunnen terugvallen op collega's. Als zelfstandig tekstschrijver bij Sassaphras Tekstbureau was ze ineens op zichzelf aangewezen. Ze vertelt: "Ik vond het bijvoorbeeld lastig als klanten niet op tijd betaalden. Je kunt op internet best tips vinden, maar ik was bang dat ik klanten kwijt zou raken op het moment dat ik op mijn strepen zou gaan staan."

Vertrouwen
Louisa Broens, accountmanager bedrijven bij de gemeente Molenwaard, bracht Saskia in contact met een ervaren ondernemer die zich als mentor had aangemeld: Francisca Staleman van Coachend Paard in Oud-Alblas.

Het antwoord dat Saskia op haar hulpvraag kreeg was anders dan ze verwacht had. Francisca: "Ik vertelde haar: ik denk dat er achter jouw vraag een andere vraag schuilgaat. Het gaat over vertrouwen in jezelf. Wat jij doet, doe je heel goed. Het gaat erom dat je jouw klant durft te vertellen: we hebben een zakelijke overeenkomst, jij moet gewoon betalen."

Proberen
Saskia dacht na over het aanbod van Francisca en besloot het te proberen. "Ik realiseerde me dat ik dat zelfvertrouwen niet alleen nodig had bij het innen van mijn geld."

Hartslag
Zoals uit de naam van haar bedrijf al blijkt: Francisca werkt met paarden. "Het paard zorgt ervoor dat je bij je gevoel terechtkomt. Vaak weet je wel wat je voelt, maar wat moet je daarmee? Het paard spiegelt het gedrag van mensen; ik zie of er onrust is. Zodra ik een vraag stel met een lading, voelt het paard dat Saskia's hartslag versnelt. Als het paard onrustig wordt, weet ik: ik ben nog niet klaar."

Niet stoer
In januari vond de eerste sessie plaats. Saskia vond het proces 'heel intensief'. "Ik durfde het aan omdat ik Francisca meteen vertrouwde. Ik voelde me op mijn gemak en Francisca legde meteen de vinger op de zere plek. De interactie met het paard vond ik bijzonder; dat het dier je zo goed aanvoelt. Als ik probeerde stoer te zijn, liet het paard al zien dat ik helemaal niet stoer was."

Steviger
Dankzij de training staat Saskia steviger in haar schoenen. "Ik voel geen belemmering om de telefoon te pakken en tegen een klant te zeggen: er staat een rekening open. En bij een offertetraject denk ik: ik ben dit bedrag waard. Je moet jezelf niet laten gebruiken door 's avonds nog een paar uurtjes extra te werken, bovenop je offerte."

Meer informatie
Voor meer info over het mentorproject: 06-46884538 of ondernemersloket@gemeentemolenwaard.nl. Er zijn al drie duo's gestart, twee staan in de startblokken.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier