Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Florens benut zijn bus voor de campagne.
• Florens benut zijn bus voor de campagne.

Giessenburgse hovenier wil plek in Tweede Kamer

  •   2843 keer gelezen

GIESSENBURG • Het evangelie is de enige oplossing voor problemen in Nederland, daarvan is Florens van der Spek uit Giessenburg overtuigd. Hij wil geen opgelegde regels, maar mensen die vanuit overtuiging handelen naar Bijbelse principes.

"Het werkt niet om christelijke standpunten te verdedigen tegenover iemand die niet gelooft", vertelt hij in zijn huis op het erf van schoonvader Joop van Ooijen, de initiatiefnemer van JezusLeeft.

Florens - blauwe ogen, rossig baardje - praat enthousiast over zijn politieke werk, zoals hij eigenlijk over alles met passie kan vertellen. Zijn hovenierswerk bijvoorbeeld. Hij heeft een eigen hoveniersbedrijf met de naam 'Scheppingsonderhoud.nl' en legde op het erf van Joop een prachtige tuin aan.

Eva Jinek
Zijn enthousiaste speech in het programma Jinek, een onvervalste oproep tot bekering, vond Eva Jinek aanstekelijk. Florens: "Ze zei: 'Je hebt me geïnspireerd' en ze wilde zeker de Bijbel gaan lezen." Maar hij begrijpt het ook heel goed als mensen er niets over willen horen.

Zelf zag hij het geloof lange tijd als bedreiging voor een 'leuk leventje'. Hij groeide op in Moerkapelle. "Een heel christelijk dorp. We gingen naar de gereformeerde gemeente. Van mijn ouders mocht ik allerlei dingen niet, uitgaan bijvoorbeeld. Ik ging flink drinken en feesten."

Drank en drugs
Op zijn negentiende veranderde Florens. "Ik vroeg me af: waar leef ik voor? In mijn kast had ik nog één christelijk boekje, gekregen van een leider van een christelijk kinderkamp. Hij trok heel leuk met me op en vertelde dat hij een relatie met God had. Dat vond ik toen raar.

Het boekje dat ik kreeg was van Max Lucado: 'Hij deed het speciaal voor jou'. Al lezend kreeg ik antwoord op vragen en groeide het verlangen te weten of God echt is. Ik ging God mijn vragen stellen. In heel korte tijd is mijn leven getransformeerd. Ik vroeg mensen die ik verkeerd had behandeld om vergeving en stopte met zwart werken. Zonder drank en drugs kon ik blij zijn."

Dominee
Florens besloot weer naar de kerk te gaan en bestookte de dominee van de gereformeerde gemeente met vragen. "Ik heb veel gesprekken met hem gehad. Daar leerde ik veel van." Toch was Florens uiteindelijk niet meer welkom in zijn kerk. Hij had zich laten dopen, terwijl hij als baby ook al was gedoopt. Een breekpunt voor de kerkenraad. "Ik begreep wel dat ik uit de gemeente werd gezet, want ik wist hoe ze dachten", zegt hij zonder rancune.

De ouders van Florens waren aanvankelijk op hun hoede. "Ik had al zo vaak tegen hen gezegd dat ik mijn leven zou beteren." Ook waren ze het over veel Bijbelse zaken niet eens. De relatie stond onder druk. "Nu werk ik weer veel samen met mijn vader, onze band is onwijs goed. Er is wederzijds respect, terwijl er grote verschillen zijn."

Met God
Bij de politieke activiteiten van zijn schoonvader is Florens vanaf het begin in 2014 betrokken. "Eerst plakte ik posters en hielp ik met campagne voeren. Dat was voor de gemeentelijke verkiezingen." Nu is hij lijsttrekker. "Natuurlijk is het mijn verlangen om in de Tweede Kamer te belanden. We hebben er visie en plannen voor. Wat er in mijn leven is gebeurd, kan ook in de samenleving gebeuren. Als je met God gaat leven, vallen dingen weer op zijn plaats."

Uit de EU
Zijn radicale aanpak stuit zowel ongelovigen als geloofsgenoten vaak tegen de borst. "Dat snap ik. Natuurlijk zijn er mensen die met hun ogen gaan rollen. Daar moet je niet bang voor zijn. Het is wel belangrijk dat iedere gelovige ziet dat het evangelie de enige oplossing is.

Zelf denk ik sinds mijn bekering: waarom heb ik die boodschap niet eerder gehoord? Dat motiveert me. Onze twee belangrijkste punten zijn: de blijde boodschap en terug naar het woord van God. Uit Europa gaan hoort daarbij, want de EU heeft veel principes die tegen de Bijbel ingaan. Ook onze andere punten, zoals stoppen met abortus, vallen onder de eerste twee."

Voor het programma van JezusLeeft: http://www.jezusleeft.nl/programma/

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }