• Vorige zomer vertelde Annie nog trots over haar sportieve prestaties in een interview met Peter Verbeek.
• Vorige zomer vertelde Annie nog trots over haar sportieve prestaties in een interview met Peter Verbeek.

Markante hardloopster Annie van Rossum overleden

Sport 2.139 keer gelezen

VIANEN/VLEUTEN • Annie van Rossum was misschien wel de langzaamste hardloopster van Nederland. Maar door haar doorzettingsvermogen werd ze een voorbeeld voor vele sporters.

Afgelopen zondag stierf Annie in het hospice in Vleuten aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Ze werd 63 jaar.

Vianen treurt om de dood van de geliefde hardloopster. De lopers van de Bosbaangroep uit Vianen hadden vorige week zondag speciaal voor hun dierbare loopvriendin een sponsorloopje georganiseerd rond het hospice.

Steevast de laatste
Annie is altijd een markante figuur geweest in Vianen en ver daarbuiten. Dat ze bij elke hardloopwedstrijd steevast als laatste over de finishstreep kwam interesseerde haar totaal niet. Maar Annie bleek ook over een ongelooflijk doorzettingsvermogen te beschikken. Ze volbracht zo'n twintig marathons, maar werd vooral bekend door haar ultralopen. Ze ging de hele wereld over en liep zelfs een wedstrijd over de Chinese muur. Vorig jaar juni volbracht ze in Italië nog een loop over 300 kilometer. Annie liep in de loop der jaren maar liefst 18.000 kilometer

Kwaad
Peter van Grinsven, wedstrijdleider van het Grote Rivieren Loopcircuit, kende Annie heel goed. Ze deed vaak mee aan van de wedstrijden in het circuit. "Zoals algemeen bekend was Annie niet een van de snelsten. Het kwam in Hoornaar dan ook een keer voor dat Annie finishte terwijl binnen de prijsuitreiking aan de gang was. Er stonden dus nog weinig mensen op Annie te wachten. En kwaad dat Annie was."

Als wedstrijdleider moest Van Grinsven toen het vervelende besluit nemen om tegen Annie te zeggen dat ze niet meer mocht meedoen aan de langere afstanden in het circuit. Ze toonde uiteindelijk voor die beslissing begrip en als ze weer eens verscheen koos ze de kortere afstand."

Half uurtje eerder
Bij de Krakelingenloop in Heukelum werd Van Grinsven opnieuw door Annie met de vraag of ze toch alsjeblieft op de 10 kilometer mocht starten. "Ze had er een hele goede reden voor. Ze zou enkele weken later deelnemen aan de 24-uursloop in Steenbergen en moest dus kilometers maken. Natuurlijk zou dat een probleem geven bij de aankomst. Maar Annie kwam zelf met de oplossing aandragen en vroeg: "En als ik dan een half uur eerder start, mag/kan het dan wel?" Dat was de ideale oplossing van het probleem. Annie werd door mij gestart en kwam tussen alle andere deelnemers gewoon over de finish. Ze was in mijn herinnering zelfs niet de echte laatste. Maar wel met een half uur extra."

Enkele weken daarna was Peter één van de scheidsrechters bij die 24-uursloop en ook daar Annie van start. "Elke keer als ze me zag  toonde ze hoe blij ze was geweest met de beslissing van het half uur."

Longkanker
Bij Annie werd in de zomer van 2016 ongeneeslijke longkanker vastgesteld. Vanaf eind januari werd ze liefdevol verpleegd in het hospice in Vleuten. Zondagmorgen vroeg overleed ze. Ze laat een dochter en drie kleinkinderen achter.

Woensdag 15 februari kan van 19:00 tot 19:30 uur afscheid worden genomen van Annie in het uitvaartcentrum Monuta aan de Sparrendreef 8 in Vianen. Vrijdag 17 februari is vanaf 10:30 uur de afscheidsdienst in de RK-kerk. Aansluitend is er een mogelijkheid tot condoleren in de huiskamer van de Donjon. Daarna wordt ze in besloten kring gecremeerd.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden