• Onderschepping cocaïne in Hamburg lading plamuur.
• Onderschepping cocaïne in Hamburg lading plamuur. Foto: OM

Bedrijf in Bleskensgraaf doorzocht in verband met recordvangst 23 ton cocaïne

112 7.409 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • In het kader van een recordvangst van meer dan 23.000 kilo cocaïne in Antwerpen en Hamburg is deze week ook een bedrijf in Bleskensgraaf doorzicht.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht. In de havens van Hamburg en Antwerpen is binnen anderhalve week meer dan 23.000 kilo cocaïne met dezelfde Nederlandse bestemming onderschept. De megavondsten hebben een totale handelswaarde van zo’n 600 miljoen euro.

De geadresseerde afhandelaar van de drugstransporten is een 28-jarige man uit Vlaardingen. Hij is woensdagmorgen door de politie aangehouden. In zijn woning en op twee bedrijfsadressen in Rotterdam en Bleskensgraaf zijn doorzoekingen gedaan door de Landelijke Recherche.

Drie containers
In  de haven van Hamburg trof de douane op vrijdag 12 februari 16.174 kilo cocaïne aan in drie containers. Informatie uit de risicoanalyses van de Nederlandse Douane had geleid tot een controle van de containers. 

De drugs waren verstopt in 1728 blikken met plamuur, wat gebruikt wordt om scheuren en gaten in bijvoorbeeld een muur glad te strijken.

Paraguay
Het transport was aangekomen aan boord van een containerschip uit Paraguay, dat via Tanger en Rotterdam de Noord-Duitse havenstad had bereikt. De containers zouden vermoedelijk worden doorgevoerd naar Nederland.

De vrachtbrief vermeldde als geadresseerde de verdachte in Nederland. In het contact dat volgde met de Nederlandse politie en Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart. 

Ananas
Vorige week werd uit verder onderzoek naar hem duidelijk dat hij ook bemoeienis had met elf containers die vanuit Panama onderweg waren naar de haven van Antwerpen. De containers bevatten ananas, makreel, inktvis en hout.

De Belgische douane controleerde zaterdag deze containers  met behulp van een scan. In een container met blokken hout werd vervolgens ongeveer 7.200 kilo cocaïne aangetroffen. 

De verdachte tussenpersoon had zich vorige week al telefonisch aangediend in de haven met de bedoeling de containers vrij te krijgen.

Absoluut record
De onderschepte megatransporten met bestemming Nederland vormen samen een absoluut record. Nooit eerder is zoveel cocaïne in een keer onderschept. 

De vangsten en het nog voortdurende opsporingsonderzoek zijn gedaan in nauwe en intensieve samenwerking tussen politie, Douane en Openbaar Ministerie in Nederland, Duitsland en België (Federale Gerechtelijke Politie en Douane).    

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden