Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard


update met foto's en video

Grote brand verwoest Montapacking in Molenaarsgraaf

  •   28548 keer gelezen   112

MOLENAARSGRAAF • Er is donderdagmorgen vroeg een grote brand uitgebroken bij verpakkingsbedrijf Montapacking in Molenaarsgraaf. Het magazijn van 9000 vierkante meter kan geheel als verloren worden beschouwd.

Het vuur ontstond rond 4.30 uur. In eerste instantie ging het om een kleine brand in de hoek van het gebouw, maar het breidde zich snel uit. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Pas om 11.35 uur kon het sein 'brand meester' worden gegeven.

De oorzaak is nog onbekend.

De brandweer rukte met groot materieel uit. De vuurzee werd onder meer met een hoogwerker bestreden.

Bij de brand kwam veel rook vrij. De rookpluim was tot ver in de regio te zien. Mede om die reden werd er een NL Alert verstuurd. Tot ver in de omtrek is de brand te zien en te ruiken.

UPDATE: De brandweer heeft de inzet nog verder vergroot om overslag naar naastgelegen bebouwing te voorkomen. De Polderweg Oost is afgesloten voor alle verkeer. Er is opgeschaald naar GRIP 1.

Het advies aan de agrariërs in de omgeving is vooralsnog om hun vee binnen te houden en of halen. Overigens geven metingen aan dat er op 'grondniveau' geen direct risico is.

UPDATE 10:15 uur: De brandweer heeft de ramen van het pand ingeslagen, zodat er meer zuurstof bij komt. Het vuur zal dan sneller zijn werk doen. Hierdoor ontstaat er minder rook. De rook die vrijkomt is warmer en zal hoger de lucht ingaan.

UPDATE 11:00 De milieuongevallendienst van het RIVM is gearriveerd. Zij gaan metingen uitvoeren dichtbij de brand en de onderzoeksresultaten van de brandweer analyseren en beoordelen. 

UPDATE: 11:30 uur: Er is een tweede NL-Alert verzonden met het advies om bij last van rook ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uitzetten. De verwachting is dat de brandweer nog minimaal tot 18.00 uur bezig zijn met de blussen. Een Cougar-helikopter van defensie geeft de brandweer ondersteuning bij het blussen.

UPDATE 11:35 uur: De brand is onder controle. Om 11.35 uur is het sein 'brand meester' gegeven. Salvage komt ter plaatse voor de afwikkeling van de schade, die enorm is.

UPDATE: 13:15 uur: Er is een kraan gearriveerd om delen het pand te slopen om instorting te voorkomen en de brand sneller uit te krijgen.

UPDATE 16:15 uur: NL-Alert is ingetrokken, rook is sterk afgenomen. Bewoners van het afgezette gebied mogen terug naar hun woning. Het nablussen kan lokaal nog wel wat rook veroorzaken.


 


 


 

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK