Afbeelding

Van der Borg: 'Vijfheerenlanden en Alblasserwaard moeten verbonden blijven'

Algemeen 738 keer gelezen

REGIO • Door middel van afspraken moeten de nieuwe gemeenten Vijfheerenlanden en Alblasserwaard (Giessenlanden en Molenwaard) met elkaar verbonden blijven, onafhankelijk van de provincie waar Vijfheerenlanden toe gaat behoren.

Daar pleit burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Molenwaard voor. Hij nam het initiatief om hiervoor een document op te stellen, als een soort aanhangsel bij het herindelingsbesluit. "Mijn zorg, en die leeft ook in de Molenwaardse gemeenteraad, is dat als de gemeente Vijfheerenlanden naar Utrecht gaat, de banden verbroken worden. De verbondenheid van Vijfheerenlanden met de Alblaserwaard komt onvoldoende naar voren in het herindelingsontwerp."

Vandaar dat Van der Borg afspraken wil maken om die verbondenheid zwart op wit vast te leggen. "Ik heb hierover al contact gehad met de bestuurders van Zederik, Leerdam en Vianen en ik proef bij hen een positieve houding. Daarnaast wil ik ook graag Gorinchem hierbij betrekken."

Gorinchem liet eerder deze week in niet mis te verstane bewoordingen weten het herindelingsontwerp op het gebied van de provincievoorkeur voor Utrecht 'onzorgvuldig en onjuist' te vinden. Ook de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard bereiden een zienswijze op dit ontwerp voor. "Over de inhoud daarvan zijn we nog in overleg", vult burgemeester Van der Borg aan. "Als Molenwaard hebben we onze voorkeur voor Zuid-Holland uitgesproken, maar dat is vanuit de zorg dat de onderlinge verbondenheid van de Alblasserwaard met de Vijfheerenlanden door de keuze voor Utrecht terug zou lopen."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
CDA schrikt van ruim 119.000 euro schadevergoeding na wijziging bestemmingsplan in Langerak Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
A15 door gekantelde vrachtwagen afgesloten tussen Gorinchem en Sliedrecht: er ligt veel puin op de weg 112 18 uur geleden
Afbeelding
Probeer tennisdagen bij Tennisvereniging Giessenburg Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden