• Hanny Janse.
• Hanny Janse.

Henny Janse: 'Radio maken is mijn levenswerk'

Algemeen 889 keer gelezen

GROOT-AMMERS • Als hij radio maakt, dan vergeet hij de pijn. Henny Janse. De wandelende popencyclopedie van Groot-Ammers en sinds mei dit jaar dj bij internetradiostation Summertime.

"Muziek is mijn ding. Ik ben altijd bezig met jaartallen, feiten, wetenswaardigheden en de verhalen achter de nummers. Draai een plaat uit de jaren zestig of zeventig en negen van de tien keer weet ik de maand en het jaar waarin de plaat uitkwam", vertelt de 51-jarige Henny Janse enthousiast.

Als zoon van horecaondernemers groeide hij op boven een bar in Geertruidenberg. Zijn bed stond zo ongeveer boven de jukebox. Hij viel met de muziek in slaap en ontwaakte steevast als de jukebox rond sluitingstijd - 01:00 uur - stopte. Dan kroop hij zijn bed uit, om samen met het personeel nog even een vers slaatje en een gefrituurd karbonaadje van de frietkot om de hoek mee te pikken.

Henny had nooit gedacht dat hij ooit dj zou worden. Hij ontdekte internetstation Radio Summertime per toeval via een chatbox op een gamesite. 'Het gezelligste station voor jong en oud' werkt met een team van achttien dj's, die allemaal op vrijwilligersbasis radio maken. Eenmaal op de site van de zender ging Henny de chatbox in en meldde wetenswaardigheden over de gedraaide platen. "De stationsmanager was op dat moment online en vroeg mij of ik dj wilde worden. Ik dacht dat ik dat niet zou kunnen." 

Geboren radiomaker
Vanuit zijn liefde voor muziek besloot Henny toch op het aanbod in te gaan. Hij kan door chronische rugproblemen niet werken. Radio-maken geeft hem afleiding en ongelofelijk plezier. Hij blijkt een geboren radiomaker en heeft inmiddels een vaste show op primetime: zaterdagavond van 22:00 uur tot middernacht, evenals een programma op de dinsdag van 22:00 uur tot middernacht en iedere zondag van 20:00 tot 23:00 uur. De rest van de week is het maar net wanneer hij ingeroosterd wordt.

Wat hij draait? Dat gaat echt alle kanten op. Allereerst krijgen verzoekjes op Radio Summertime altijd voorrang. Tegenwoordig is dj Jukebox zo populair dat hij bijna niet meer aan zijn eigen playlist toekomt. Henny heeft een sterke voorkeur voor de jaren zestig en zeventig, maar is ook helemaal wild van Kensington. Hij put voor zijn uitzending uit een database van 140.000 legaal gedownloade nummers en voegt er daar dagelijks zeker twintig aan toe. Door verzoekjes van luisteraars maar ook door inspiratie die hij opdoet via de muziekkanalen 192 tv en Oranje tv.

Radio Summertime
Radio Summertime trekt op de drukste momenten 55 luisteraars, Henny's record is 47. De concurrentie in radioland is dan ook moordend. Er zijn duizenden internetradiostations, landelijke, regionale en lokale stations in de ether, YouTube, Spotify en televisie. "Toen ik zag dat ik 47 luisteraars had, moest ik mezelf echt even knijpen, ik kon het niet geloven dat mij dit overkwam. Het doet je echt wat als al die mensen naar jouw programma luisteren. Ik ben Radio Summertime echt eeuwig dankbaar voor de kansen die ze mij geven. Ik zie dit echt als mijn levenswerk."

Lees het volledige interview in Het Kontakt van deze week.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden