• Het beslissende moment: Henkjan den Braven loopt weg bij Egbert Hooijkaas.
• Het beslissende moment: Henkjan den Braven loopt weg bij Egbert Hooijkaas.
met video

Hoogbloklander Den Braven wint Grote Rivieren Loopcircuit

Sport 497 keer gelezen

GORINCHEM/REGIO • Lars Gerritsen en Agnes Schipper hebben zaterdag de 28ste Typhoon-loop gewonnen in Gorinchem. Met zijn tweede plaats in de afsluitende wedstrijd van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit 2016 schreef Henkjan den Braven het overall eindklassement van het circuit op zijn naam. Bij de vrouwen had Vanessa Hartman het eindklassement al eerder veilig gesteld.

Het was koud, maar sfeervol op de atletiekbaan van Typhoon in Gorinchem waar de ontknoping van het Grote Rivieren Loopcircuit de spannendste sinds jaren was bij de mannen. De strijd tussen Henkjan den Braven en Egbert Hooijkaas duurde acht wedstrijden lang letterlijk tot in de laatste kilometer. Lars Gerritsen was in Gorinchem een klasse apart. Het startschot klonk en hij nam direct afstand van de rest van het veld, om de strijd om het klassement maar niet in de weg te lopen. Gerritsen won deze 10 kilometer in 32.09.

Agnes Schipper was de snelste vrouw in 37.45. Het mocht haar niet meer baten in het totaalklassement, want daarin was Vanessa Hartman (tweede in de Typhoon-loop in 38.51) niet meer te achterhalen. Oud-klassementwinnaar Anne Zijderveld werd zaterdag derde in 39.17.

Geen energie verspillen
Maar wat er achter Gerritsen ging gebeuren, dat was eigenlijk de vraag van de dag. Henkjan den Braven moest in de top drie en voor Egbert Hooijkaas finishen om hem van de eerste plaats te stoten in het klassement. Meerdere keren sloeg hij een gaatje, maar toen de koude tegenwind in de tweede helft van de 10 kilometer recht in het gezicht begon te blazen, sloten Hooijkaas en Nathan Bade weer aan. ,,Vanaf dat moment wilde ik geen energie meer verspillen'', zo luidde Den Bravens logische tactiek. Hij heeft een sterk eindschot en had als enige opgave nog Hooijkaas achter zich te houden.

Vlak voor de finish op de baan van Typhoon konden Hooijkaas en Bade de laatste versnelling van Den Braven niet meer volgen. Henkjan den Braven werd tweede in 33.44. Negen seconden was het verschil met Hooijkaas, die daardoor in het eindklassement acht punten moest toegeven.

Een dompertje op een enorm succesvol jaar voor Egbert Hooijkaas, maar die incasseerde de nederlaag sportief. ,,Ik was gewoon niet sterk genoeg vandaag. Maar ik ben al heel blij dat ik er als Master nog zo bij hoor in het klassement.''

De winnaars van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit 2016: Henkjan den Braven (overall en Msen), Ali Shugul (M35), Egbert Hooijkaas (M45), Jaap Stijlaart (M55), Erik-Jan Hoogendoorn (Mrec), Vanessa Hartman (overall en V35), Anne Zijderveld (Vsen), Agnes Schipper (V45) en Marlon van den Bos (Vrec).

In de Typhoon-loop waren de prijzen voor Lars Gerritsen, Ali Shugul (M35), Egbert Hooijkaas (M45), Jan Prins (M55), Wouter de Bruin (Mrec), Anne Zijderveld (Vsen), Vanessa Hartman (V35), Agnes Schipper (V45), Lucia van der Laarse (Vrec), Arne van der Linden (5km) en Emilia Gvozdenovic (5km).

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden