Acceptatie opvang vluchtelingen

west betuwe • De gemeente West Betuwe is bezig met het ontwikkelen van een 'Nieuwkomers aanpak', bedoeld voor de huisvesting van statushouders en crisis noodopvang. West Betuwe streeft naar een kleinschalige opvang en een verdeling over de verschillende kernen. Ook wordt er gekeken naar hoe het draagvlak onder inwoners vergroot kan worden.

Onderzoeksbureau Citisens heeft in opdracht van de gemeente gekeken naar de verwachte acceptatie. De gemiddelde acceptatiescore van Nederland is 3,15. De score van West Betuwe is 1,99. De scores van de verschillende kernen in West Betuwe zijn vergeleken. Beesd heeft de laagste gemiddelde score met 1,34. Dit betekent dat er verwacht wordt dat de inwoners van Beesd het meest negatief staan tegenover de opvang van vluchtelingen. Gellicum scoorde het hoogste met 3,23.
Er is een model gebruikt om de verwachte acceptatie in kaart te brengen. Het voordeel is dat er niet daadwerkelijk naar de mening van inwoners gevraagd hoeft te worden. Het nadeel is dat de lokale context niet in het onderzoek wordt meegenomen. Ook is de data van het model betrouwbaarder als er op grote schaal gekeken wordt naar de data. Daarom heeft Citisens ervoor gekozen om niet verder in te zoomen dan het kernniveau.

Voor het model zijn er vijftien variabelen in het model. Met behulp van deze variabelen wordt de score berekend. De vijf variabelen die een positieve invloed hebben op de acceptatiescore zijn: HBO of hoger afgerond, leidinggevende, onderdeel van een etnische minderheid, een of beide ouders geboren in het buitenland, jonger dan 25. De negen variabelen die een negatieve invloed hebben op de acceptatie score zijn: werkzaam, vast contract, lage mate van stedelijkheid, met pensioen, werkloos, maximaal (praktisch niveau) middelbare school afgerond, elementaire beroepen, ouder dan 60, laag inkomen.


Geen financieel ravijn

west betuwe • De gemeente wil haar ambities realiseren en financieel fit blijven. Om dit voor elkaar te krijgen heeft West Betuwe een projectplan opgesteld. De jaren 2024 tot 2026 lijken een groot minsaldo te ontwikkelen na ontwikkelen in het sociaal domein. Ook staan er in het coalitieakkoord 2022-2026 ambitieuze plannen die financiële mogelijkheden hebben. Er zijn veel gemeenten met tekorten door met name te weinig middelen van het Rijk om de taken van jeugdzorg en Wmo uit te kunnen voeren. Maar gemeenten moeten een structureel sluitende begroting hebben. Dit betekend dat het eerste en het laatste jaar van de meerjarenbegroting onder de streep op nul uit moeten komen. Dus dat de inkomsten en uitgaven even hoog zijn. Als een structureel sluitende begroting niet gehaald wordt dan zal de gemeente onder toezichtstelling van de Provincie komen. Zo werd in 2021, Vijfheerenlanden door provincie Utrecht onder verscherpt toezicht gesteld. Om dit te voorkomen wil de West Betuwe nu actie ondernemen om de begroting vanaf 2026 sluitend te krijgen.