woensdag 27 maart

Stamboomcafé
10:00-12:00, Geldermalsen, Bibliotheek. Op zoek naar voorouders of naar die ene speciale voorouder? Leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging en Historsiche Kring West Betuwe helpen tijdens genealogische informatiemiddagen in de bibliotheek bij de zoektocht naar de stamboom, afkomst en familiegegevens. Gratis inloop.

Presentatie van de KNRM
19:30, Haaften, Burcht van Haeften. Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) een presentatie met spectaculaire beelden op 27 maart. Kosten: 7,50 euro per persoon, leden gratis. www.studiekringhaaften.nl

donderdag 28 maart

Ixta Noa in Geldermalsen
10:00-12:00, Geldermalsen, Tante Leen. Een bijeenkomst van Ixta Noa in Geldermalsen bij Tante Leen. Mensen met psychische kwetsbaarheid en/of verslaving zijn vanaf 1 maart elke donderdagmorgen welkom van 10:00 tot 12:00 uur. Men kan zonder afspraak binnenkomen. De locaties zijn: maandagmiddag 14:00 tot 16:00 uur in de Burcht van Haeften in Haaftenen donderdagmorgen 10:00 tot 12:00 uur bij Tante Leen in Geldermalsen.

Lezing over kleine windmolens
20:00-21:00 uur Neerijnen, Stroomhuis. Is een kleine windmolen de oplossing? Op donderdagavond 28 maart organiseren de gezamenlijke energiecoöperaties in het Stroomhuis van Neerijnen een lezing over kleine windmolens. Wouter Verweij, van Adviesbureau Bosch en van Rijn, heeft veel ervaring met deze molens en legt die avond uit wanneer zo’n molen van 2 tot 15 meter hoog het overwegen waard is. In de gemeente Buren zijn sinds april 2023 een twintigtal kleine windmolens onder voorwaarden toegestaan. Er is voldoende tijd om vragen te stellen en iedereen is welkom. Aanmelden kan via de agenda van op de website www.ecoburen.nl.

vrijdag 29 maart

Vrouwenontmoetingscentrum
10:00-12:30, Geldermalsen, De Pluk. Vrouwenontmoetingscentrum in de Pluk. Iedere vrijdag van 10.00 uur tot 12.30 uur, met koffie, thee en mooie tweedehandskleding.

zaterdag 30 maart

Boekenmarkt Enspijk
9:00-14:30 uur, Enspijk, Dorpskamer. In de Dorpskamer (bij de kerk) te Enspijk is er 30 maart van 9:00-14:30 uur een boekenmarkt. De meeste boeken kosten slechts 1 euro en zes boeken voor vijf euro. Het is mogelijk om overtollige boeken ter plekke aan de markt te doneren. Opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. De toegang is gratis en koffie staat klaar. Voor meer informatie: 0651474249 (Gerrit de Jager).

Paashaas Asperen
09:30-13:00, Asperen, Kasteeltuin. De paashaas is gezien in Asperen. Dit bijzondere beestje is niet zomaar een haas. Deze haas is gezien met een grote mand met eitjes. Hij liep richting de Kasteeltuin en toen hij daar vandaan liep, was zijn mand met eieren helemaal leeg. Hij zal ze wel verstopt hebben in de speeltuin. Kinderen zijn welkom om de verstopte eitjes mee te zoeken op zaterdag 30 maart. Verzamelen in de Kasteeltuin om 09:30 uur.

Kunst met humor
10:00-17:00 uur, Geldermalsen, Ravestein. In het zorgcentrum Ravestein aan de Wieken in Geldermalsen start 30 maart de expositie van Rob Reis uit Rossum. De kracht van Rob is dat hij een serieus onderwerp fantasievol en met een sprankje humor weet te verbeelden. Hij wil met zijn werk zijn publiek opvrolijken: ‘Het is goedkoper dan antidepressiva en heeft alleen maar positieve bijwerkingen’. Hij schildert met heldere kleuren en krachtige lijnen. Zijn onderwerpen hebben betrekking op het dagelijks leven. Hij werkt met verschillende verfsoorten, maar aquarel heeft zijn voorkeur. De expositie duurt van 30 maart tot en met 30 juni. De openingstijden gedurende de hele week zijn van 10:00-12:00 en 14:00-17:00 uur.

Repair Café
11:00-15:00, Geldermalsen, de Pluk. Zaterdag 30 maart van 11.00-15.00 uur staan de vrijwilligers van het Repair Café weer klaar in bibliotheek De Pluk om kapotte spullen te repareren. En natuurlijk ook textiel. Graag vooraf een reparatie melden en in overleg een tijd afspreken. Informatie en aanmelden via www.duurzaamwestbetuwe.nl

zondag 31 maart

Paassamenzangavond
08:00 uur, Haaften, Zorgcentrum de Wittenberg. In het zorgcentrum de Wittenberg te Haaften wordt voor de 25ste keer op zondag 31 maart, eerste paasdag, een paassamenzangavond georganiseerd. Samen met een aantal zangliefhebbers worden er paasliederen gezongen voor de bewoners van de Wittenberg. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door Job Kaashoek. Aanvang: 8.00 uur. Zij die hieraan mee willen doen dienen om 7.50 uur aanwezig te zijn. Na zingen en afsluiting is er gezellig samenzijn met koffie en krentenbrood. Er wordt rekening gehouden met kerkdiensten.

Rondleiding voedselbos
14:00-15:00 uur, Geldermalsen, Voedselbos Lingehout. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen door het Voedselbos Lingehout op 31 maart.Er wordt verteld over dit innovatieve project en er is te zien wat er tot nu toe is aangelegd en groeit en er wordt meer verteld over de plannen voor de komende tijd en hoe het bedrijfsmodel werkt. De kosten voor een rondleiding zijn 15 euro per persoon. Deelnemers (investeerders) van het voedselbos krijgen korting en betalen 12 euro.Deze rondleiding is geschikt vanaf 12 jaar. De rondleidingen zijn op 31 maart van 14:00 tot 15:00 uur in het voedselbos. Rondleiding voor groepenHet is mogelijk om een rondleiding op maat te maken bij groepen van meer dan vier personen. Bijvoorbeeld: een rondleiding van anderhalf uur, inclusief appelsap proeven. Optioneel: een activiteit zoals appels plukken of kruiden verwerken. Het minimale tarief voor alleen een rondleiding is gebaseerd op een groep van 6 personen en bedraagt 90 euro. De maximale groepsgrootte is 20 personen. Vraag via verkoop@voedselboslingehout.nl naar de mogelijkheden. De rondleiding wordt dan ingepland op een datum naar keuze. Voor meer informatie en aanmelden, zie onze website: www.voedselboslingehout.nl/winkel/rondleiding.

maandag 1 april

Badminton voor 50-plussers
14:00-15:30 uur, Geldermalsen, De Randhorst. Iedere maandagmiddag wordt door een groepje badmintonners recreatief, maar fanatiek gespeeld. Er is nog plaats voor een aantal nieuwe 50-plussers. Speeltijd is 14:00 – 15:30 uur in Geldermalsen in Sporthal de Randhorst. Beweging is belangrijk om fit te blijven. Ga gerust eens langs en speel mee.

dinsdag 2 april

Presentatie; langer thuiswonen
10:00, De Koels, Vuren. Het thema van deze bijeenkomst is deze keer zo lang mogelijk thuis wonen. Het wordt gepresenteerd door arts Theo Trompetter. U bent allemaal van harte welkom

woensdag 3 april

Bop Herwijnen
10:00 uur, Herwijnen, dorpshuis de Poort. Iedereen is welkom voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje bij de Bop-ochtend. Het is mogelijk om diverse spelletjes te spelen en deel te nemen aan de sjoelcompetitie. Locatie dorpshuis 'de Poort’. Info: Bart van Zandwijk: 06-13784043.

Uitreiking en Boekpresentatie
14:00, Zaal 's Heerenloo, Geldermalsen. De vereniging 'Vrienden van Ravestein' heeft in samenwerking met de 'Historische Kring West-Betuwe' een boek gemaakt voor ouderen in West Betuwe. Het is een boek met afbeeldingen uit West Betuwe. Het boek zal in Zaal 's Heerenloo te Geldermalsen worden uitgereikt aan Servaas Stoop, de burgemeester. Daarna zal het boek gratis worden verspreid binnen verzorgingshuizen, dagopvang en andere ouderenvoorzieningen. Er zullen 1200 boeken beschikbaar zijn.Graag aanmelden voor de boekpresentatie via: ReceptieRavestein@szr.nl

Ledenavond Vrouwen van Nu
20:00, Herwijnen, Dorpshuis De Poort. De afdeling Herwijnen Vrouwen van Nu organiseert op woensdag 3 april een ledenavond in het Dorpshuis De Poort in Herwijnen. Peter van Wijk uit Vuren komt vertellen over brandveiligheid in en om het huis. De aanvang is 20.00 uur zaal open om 19.30 uur. Gasten zijn welkom en betalen €5 euro.

donderdag 4 april

Ixta Noa in Geldermalsen
10:00-12:00, Geldermalsen, Tante Leen. Een bijeenkomst van Ixta Noa in Geldermalsen bij Tante Leen. Mensen met psychische kwetsbaarheid en/of verslaving zijn vanaf 1 maart elke donderdagmorgen welkom van 10:00 tot 12:00 uur. Men kan zonder afspraak binnenkomen. De locaties zijn: maandagmiddag 14:00 tot 16:00 uur in de Burcht van Haeften in Haaftenen donderdagmorgen 10:00 tot 12:00 uur bij Tante Leen in Geldermalsen.

Informatieavond Zuidbaan
19:30, Spijk, De Lindehof. The Dutch, de gemeente, BAM en ESG-Tech organiseren een informatieavond rondom de Zuidbaan. Deze avond zal inhoudelijk verder ingaan op de gekozen aanpak voor de grondsanering, de landmark en de verdere planning. Via de QR-code kommen geïnteresseerde op een speciale informatiewebsite rondom dit project. Deze website wordt bijgewerkt bij nieuwe ontwikkelingen.

vrijdag 5 april

Ouder-kind café Haaften
9:30-11:00 uur, Haaften, Vredeplein 1. Ouders met kinderen tot vier jaar zijn welkom in het ouder-kind café. Er is ruimte om samen leuke dingen te doen, nieuwe mensen te leren kennen en opvoedtips te delen. Bij het ouder-kind café is er regelmatig een activiteit voor ouders en kinderen samen, bijvoorbeeld voorlezen of muziek maken of een informatieve invulling van de ochtend. Er wordt voor koffie, thee en speelgoed gezorgd en deelname is gratis. Met elkaar maken we er een gezellige ochtend van. Meer informatie? Kijk op www.welzijnwestbetuwe.nl/ouderkindcafe.

Vrouwenontmoetingscentrum
10:00-12:30, Geldermalsen, De Pluk. Vrouwenontmoetingscentrum in de Pluk. Iedere vrijdag van 10.00 uur tot 12.30 uur, met koffie, thee en mooie tweedehandskleding.

Sing-in aan de Waal
19:00, Opijnen, Hervormd Centrum Maranatha. Er worden liederen van Opwekking en Sela gezongen en iedereen mag meezingen of luisteren. De begeleiding wordt verzorgd door een band met onder andere piano, gitaar, basgitaar en zang. De locatie is het Hervormd Centrum "Maranatha” in Opijnen (Pastoriestraat 1, naast de kerk).