• Het ontwerp voor Tiels nieuwe bioscoop met restaurant werd dinsdag in de voormalige bibliotheek gepresenteerd.
• Het ontwerp voor Tiels nieuwe bioscoop met restaurant werd dinsdag in de voormalige bibliotheek gepresenteerd. Foto: Illustratie: SYNERG Architects

Naar bioscoop in Tiel kán straks weer

tiel • Nog geen vier jaar geleden, in coronatijd, gingen de deuren van de Metro-bioscoop in Tiel op slot. Na bijna vier decennia viel definitief het doek voor Cinema Tiel. Het was voor de exploitant om bedrijfseconomische redenen onmogelijk de bioscoop in hartje Tiel voor de trouwe schare filmbezoekers open te houden. Metro werd door corona hard getroffen. Het was de druppel die de directie deed besluiten 'The End' definitief op het witte doek te projecteren. De vele topfilms die in Metro werden gedraaid konden terug in hun blik.

Inmiddels is er goed nieuws voor de Betuwse bioscoopbezoekers, want er wordt een gloednieuw filmblik geopend, al laat een 'happy end' nog even op zich wachten. Hoewel met enkele kandidaten wordt onderhandeld, is er nog geen definitieve exploitant voor de bioscoop in het 'culturele hart' van Tiel. Een prachtig ontwerp is er al wel. Dat werd dinsdag door initiatiefnemer Dunavast Development uit Leiden en SYNERG Architects uit Rotterdam aan omwonenden gepresenteerd. De presentatie vond plaats in de voormalige bibliotheek, het pand naast de Vlindertuin, waar de bioscoop zou moeten verrijzen.

Vijf filmzalen

In juni vorig jaar werd een intentieovereenkomst ondertekend en in september kreeg de gemeente de invulling van de planning te zien. De ontwikkelaar ging met de opmerkingen van de gemeente aan de slag en dinsdag werden de plannen met 'de omgeving' besproken. Direct omwonenden zagen hoe het gebouw, dat vijf filmzalen en een restaurant krijgt, er over en paar jaar uitziet. Bezoekers konden met de ontwikkelaar praten en hun bezwaren en ideeën delen. De ontwikkelaar kan daarmee verder werken aan het ontwerp.
Veel inwoners van Tiel missen hier een bioscoop. Het gemeentebestuur vindt dat de stad een regionale functie heeft en dat een bioscoop daar bij hoort. "Een bioscoop op deze plek is een mooie toegevoegde waarde voor onze stad", zegt wethouder Erika Spil. "Maar ik ben me ook bewust van het feit dat een bioscoop impact heeft op de leefomgeving. Met de nieuwe Omgevingswet als leidraad zorgen we ervoor dat ook de omgeving goed meegenomen wordt in de voortgang. Het is voor iedereen belangrijk dat we de procedure zorgvuldig doorlopen, om uiteindelijk naar de film te kunnen gaan. En zodat dit voor iedereen een feelgood movie wordt."

Redelijk definitief

Volgens senior-architect Wim de Bruijn van SYNRG Architects is het ontwerp dat dinsdag werd gepresenteerd redelijk definitief. Wat hem betreft past dit goed bij wat Tiel nodig heeft. Hij legt uit: "Elke exploitant benadert een bioscoop anders. In Rotterdam heb je bijvoorbeeld Pathé. Daar koop je een film alsof je een broodje hamburger koopt. Je koopt je kaartje, popcorn en cola erbij, gaat de zaal in en zonder pauze wordt die film erdoorheen geramd. Daarna ga je weer naar huis, tenzij je nog even ergens blijft hangen."

Belevingsbioscoop

"Het idee van déze bioscoop is anders", aldus De Bruijn. "Dit wordt meer een belevingsbioscoop, waar je echt een avondje uit bent. De film is onderdeel van dat avondje en je zou ook een glaasje wijn met een bitterbal kunnen bestellen. Kijk, je gaat naar de bioscoop omdat de kwaliteit van het geluid en het formaat van het scherm beter is dan wat je thuis hebt, terwijl het tegenwoordig thuis al heel fantastisch ís. De bioscoop moet het dus ook van de beleving hebben, van het avondje uit. Met vrienden eerst een hapje eten, gezellig naar de film, daarvan genieten en erover praten. Het zou heel goed kunnen dat er een exploitant komt die dát idee wil gaan uitbaten. De bioscoop krijgt daardoor misschien wat minder stoelen, maar je zit wel ruimer. Met tafeltjes ertussen, zodat je daar je biertje op kunt zetten."
De architect legt desgevraagd uit wat de opdracht was bij het ontwerpen van een bioscoop voor Tiel. "Een bioscoop, met restaurant, die maximaal gebruikmaakt van z'n positie aan de Vlindertuin met een hele transparante plint (het onderste deel van het gebouw, RZ). Kijk, een bioscoop is natuurlijk eigenlijk een dichte doos met een licht werende deur. Maar wat je van een bioscoop zichtbaar en transparant kunt maken, met verlichting en uitstraling, is het restaurant. Maar ook de foyer en het bewegen door de bioscoop heen. Het restaurant komt aan de Kloosterstraat en de straat wordt in z'n oorspronkelijke staat hersteld. Het huidige gebouw is wat organisch, waardoor de historische structuur van de stad geweld is aangedaan. Wij maken die weer mooi recht en halverwege mooi open, zodat je daar het restaurant ziet dat op de hoek zit. Maximaal in de zon, dus daar kan ook een terras komen. Om de hoek komt de entree naar de bioscoop. En als je binnenkomt, dan heb je een prachtige foyer met een trap naar boven. Als je die trap oploopt heb je een fantastisch uitzicht over de Vlindertuin."

Rob Zantinge