woensdag 20 maart

Ouder-kind café Asperen
9:30-11:00 uur, Asperen, van Langerakstraat 6. Ouders met kinderen tot vier jaar zijn welkom in het ouder-kind café. Er is ruimte om samen leuke dingen te doen, nieuwe mensen te leren kennen en opvoedtips te delen. www.welzijnwestbetuwe.nl/ouderkindcafe.

Verhalen van een Betuwnaar
10:00, Herwijnen, De Poort. Als Betuwnaar in hart en nieren vertelt Dick van Toorn verhalen over zijn ‘eiland tussen rivieren’, van de oertijd tot heden, met kleurrijke beelden en imposante geluiden. In de hele streek zijn bijzondere plaatsen. Kom deze ochtend van 10:00 tot 12:00 uur naar “De Poort” in Herwijnen en beleef het mee. Iedereen is welkom. Info: Bart van Zandwijk: 06-13784043

Biljart-clinic met Dik Jaspers
19:30 uur, Rumpt, Boutensteinseweg 2B. Dik Jaspers, meervoudig wereldkampioen in de spelsoort driebanden komt woensdag 20 maart naar Rumpt voor een biljart-clinic. Tijdens de clinic is er een verloting. De entree is gratis, en de zaal aan de Boutensteinseweg is geopend vanaf 18:45 uur. Aanvang van de clinic is 19.30 uur, maar het is vanzelfsprekend dat degene die er als eerste zijn meestal de beste plaatsen hebben. De biljart-clinic is bij biljartvereniging Carambole Boutensteinseweg 2B in Rumpt.

donderdag 21 maart

Ixta Noa in Geldermalsen
10:00-12:00, Geldermalsen, Tante Leen. Een bijeenkomst van Ixta Noa in Geldermalsen bij Tante Leen. Mensen met psychische kwetsbaarheid en/of verslaving zijn vanaf 1 maart elke donderdagmorgen welkom van 10:00 tot 12:00 uur. Men kan zonder afspraak binnenkomen. De locaties zijn: maandagmiddag 14:00 tot 16:00 uur in de Burcht van Haeften in Haaftenen donderdagmorgen 10:00 tot 12:00 uur bij Tante Leen in Geldermalsen.

Juridisch inloopspreekuur
11.30-12:30 uur, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Hulp voor iedereen bij juridische vragen zoals burenconflict, aankoop/verkoop van een woning, onbetaalde factuur, arbeidsovereenkomst, uitkeringen, huurovereenkomst. De hulp is gratis en voor iedereen, ook voor niet-leden. Aanmelden is niet nodig. Eens in de twee weken (even weken van de maand), 11.30-12.30 uur Bibliotheek Geldermalsen.

Architectuurlezing Frank Gehry
14:00. Neerijnen, Stroomhuis. Op donderdag 21 maart houdt architectuurhistoricus Renout Robbertz een lezing over architect Frank Gehry. Frank Gehry (1927) is een Canadees-Amerikaanse architect en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het deconstructivisme. Hij ontwerpt opmerkelijke, icoonachtige gebouwen, gerealiseerd in een vooruitstrevend materiaalgebruik. De lezing is op donderdag 21 maart vanaf 14:00 uur. Kosten bedragen 12,50 euro. Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Voor informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl.

Workshop boekenweek
18:30, Haeften, Burcht van Haeften. Betuwse boekliefhebbers vanaf 18 jaar zijn op donderdag 21 maart welkom in de Burcht van Haeften. Deelnemers kunnen hun favoriete boek meenemen. De bijeenkomst is een infinitief van de Cultuur Club. Vanaf 18:30 uur zijn de deuren van de Burcht van Haeften open voor een kop koffie of thee. Om 19:00 uur start het interactieve programma. Toegang is gratis. Aanmelden kan bij irma@kominkracht.nl

Dialoog Huis Ophemert
19:00-22:00, Ophemert, Huis Ophemert. Dialoog Huis Ophemert met gemeente West-Betuwe: ontsluitingsweg Passewaaij Tiel - A15. Het bewonerscollectief Ophemert organiseert een bijeenkomst om inhoudelijk in te gaan op de gevolgen van een eventuele voorkeurskeuze van gemeente Tiel voor tracé 5 op: het verkeer, landschap en de waterhuishouding. Alle bewoners en belanghebbenden zijn van harte uitgenodigd om deze avond de dialoog aan te gaan.

Vocal Group Rosé
20:00 uur, Asperen, Lingedijk 4. Vocal Group Rosé uit Asperen is op zoek naar drie nieuwe (ervaren)koorleden. Mensen die ervaring hebben met zingen en klaar zijn voor een nieuwe uitdaging nodigt Vocal Group Rosé uit voor een open repetitieavond. Aanmelden: moniadeswart@me.com.

Presentatie over bevers
20:15, Neerijnen, Het Stroomhuis. Op donderdag 21 maart geeft beverspecialist Willy de Koning een lezing over bevers in het Stroomhuis in Neerijnen. Iedereen is welkom. Nadat de bever in 1988 weer in Nederland is uitgezet, komt het dier nu in bijna alle provincies voor. Ook in ons rivierengebied zijn hun sporen volop te zien, maar het dier zelf niet zo vaak. Waar en hoe leeft een bever? Willy de Koning volgt de bevers al vele jaren in Limburg. Ze filmt ze en werkte mee aan de bioscoopfilm "Holland, Natuur in de Delta". Wie geen lid is van IVN betaalt 5 euro (koffie of thee inbegrepen). Meer informatie via de website.

vrijdag 22 maart

Vrouwenontmoetingscentrum
10:00-12:30, Geldermalsen, De Pluk. Vrouwenontmoetingscentrum in de Pluk. Iedere vrijdag van 10.00 uur tot 12.30 uur, met koffie, thee en mooie tweedehandskleding.

Stinzenwandeling
14:00-16:00 uur, Landgoed Waardenburg Neerijnen. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren een stinzenwandeling op landgoed Waardenburg Neerijnen. De wandeling start om 14:00 uur en duurt ongeveer twee uur. Kosten bedragen vijf euro per persoon, voor kinderen van vier tot en met twaalf kost het 2,50 euro per persoon. Donateurs mogen gratis meewandelen op vertoon van een geldige GLK donateurspas. www.glk.nl/excursies.

zaterdag 23 maart

Voorjaar in 't Broek
14:00, Waardenburg, 't Broek. Op zaterdagmiddag 23 maart nodigen IVN natuurgidsen mensen uit om mee te gaan op excursie in natuurgebied 't Broek bij Waardenburg. Iedereen is welkom om mee te gaan. Deelname is gratis. Meer informatie via de website.

Rondleiding voedselbos
14:00-15:00 uur, Geldermalsen, Voedselbos Lingehout. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen door het Voedselbos Lingehout op 23 of 31 maart. De kosten voor een rondleiding zijn 15 euro per persoon. Deelnemers (investeerders) van het voedselbos krijgen korting en betalen 12 euro. Deze rondleiding is geschikt vanaf 12 jaar. De rondleidingen zijn op 23 en 31 maart van 14:00 tot 15:00 uur in het voedselbos. Voor meer informatie en aanmelden, zie onze website: www.voedselboslingehout.nl/winkel/rondleiding.

Prinses Marijke
19:30 uur, Meteren, Dorpshuis. Muziekvereniging Prinses Marijke Geldermalsen viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. Daar hoort natuurlijk een jubileumconcert bij. Verschillende muziekstijlen en geledingen van de vereniging zullen de revue passeren. Het concert vindt plaats in het Dorpshuis Meteren. Entree: gratis. Voor meer informatie: www.prinsesmarijke.nl.

Het orakel
20:15 uur, Enspijk, Kerk Enspijk. Met het stuk ‘Het Orakel’ brengt LEKS Theatercompagnie een theatraal ritueel. 22 gedichten, 14 staties, en een mens op zoek naar een god in zichzelf, in een multimediaal passiespel. Met digitale stemvervorming zingt de solist de complete koorpartij, en zoekt daarin de stem van God. De Via Crucis is een werk van grote verstilling. Voor kaartjes en informatie, zie www.muziekopdedijk.nl.

Hoftense Bende
20:30 uur, Haaften, de Burcht van Haeften. Hoftense Bende is een grootse, muzikale avond waarbij een twintigtal bekende en minder bekende muzikanten uit Haaften en omgeving een heerlijk, swingende avond verzorgen. Onder leiding van Sjoerd Boom spelen zij nummers van Queen, Pearl Jam, Tina Turner tot Metallica, waarbij ze steeds van samenstelling wisselen. Entree is € 10,- en de kaartverkoop is aan de deur.

zondag 24 maart

Rembrandt en Van Gogh
15:00 uur, Heesselt, Kerklaan 6. In de kerk van Heesselt wordt op 23 en 24 maart een tentoonstelling en lezing gehouden over Rembrandt en van Gogh. Deze lezing toont een minder bekende kant van twee van de grootste kunstenaars aller tijden. Hoe heeft de kerk hen mogelijk geïnspireerd? De tentoonstelling is geschreven en samengesteld door Jeff Fountain, directeur van het Schuman Centrum voor Europese Studies in Amsterdam.Hij geeft een lezing op zondagmiddag 24 maart om 15.00 uur in Kerk Heesselt over het onderwerp 'De Grootste Kunstenaar'. De tentoonstelling is te bekijken op zaterdag 23 en zondag 24 maart tussen 10:00 en 17:30 uur in de kerk in Heesselt, Kerklaan 6 Heesselt. Entree is gratis.

maandag 25 maart

Badminton voor 50-plussers
14:00-15:30 uur, Geldermalsen, De Randhorst. Iedere maandagmiddag wordt door een groepje badmintonners recreatief, maar fanatiek gespeeld. Er is nog plaats voor een aantal nieuwe 50-plussers. Speeltijd is 14:00 – 15:30 uur in Geldermalsen in Sporthal de Randhorst. Beweging is belangrijk om fit te blijven. Ga gerust eens langs en speel mee.

Leer het schaakspel
15:30, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Leer het schaakspel, ontvang meer tips en tricks. Tijdens de middag is een begeleider van de schaakvereniging Rivierenland aanwezig te helpen en alle vragen te beantwoorden. Gratis inloop, aanmelden is niet nodig. Iedere maandagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur, kinderen vanaf 6 jaar, Bibliotheek Geldermalsen.

Bridgecursus Gellicum
19:30-22:00 uur, Gellicum, De Heerlijckheyt. In het buurthuis De Heerlijckheyt in Gellicum start de beginnerscursus bridge door Caroline Schouten. Bij vragen kan men contact opnemen via e-mail: pienschouten@msn.com of mobiel 06-49782731. Opgeven kan bij Ben van den Berk, e-mail benvandenberk@planet.nl of 06-51369371. De cursus bestaat uit twaalf lessen en kost 50 euro exclusief een theorie- en werkboek. Boeken kosten 25 euro en zijn te bestellen bij Caroline Schouten. De Heerlijckheyt, Kerkweg 1 in Gellicum.

dinsdag 26 maart

Themabijeenkomst Psychiatrie
19:30, Geldermalsen, Tante Leen. Met elkaar in gesprek over de vooroordelen in de psychiatrie. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst. Opgeven kan via mariekevandord@ixtanoa.nl of via 06- 27047143

Biologische klokken
20:00 uur, Geldermalsen, Rijksstraatweg 64. Emeritus hoogleraar chronobiologie aan de universiteit van Groningen, Menno Gerkema, houdt een lezing over onze inwendige klokken en hoe we daarmee ons lichaam in de pas houden bij de afwisseling van dag en nacht en van de seizoenen.