Vergroening van schoolplein in Ophemert

Ophemert • De Prins Willem-Alexanderschool is begonnen met het groener maken van het schoolplein. Het plan is om dit in verschillende fasen te doen. Fase 1 was gericht op het kleine plein. Fase 2, die zich richt op het grote plein, wordt ook dit jaar afgerond.

Om het plein zo goed en mooi mogelijk te krijgen, is er gekeken naar andere scholen. Jeroen Kamp, directeur van de Prins Willem-Alexanderschool, zegt: "We hebben geleerd van andere scholen; het wordt niet helemaal groen." Er is echter wel gekeken naar voldoende ruimte voor waterafvoer en schaduw. Daarnaast is er gezorgd voor voldoende natuur, omdat "natuurbeleving belangrijk is voor de leerlingen."

Betrokkenen

Om de vergroening van het plein te realiseren, zijn er drie ouders aangesteld als verantwoordelijken. Daarnaast zijn andere ouders, familieleden, dorpsgenoten en leerlingen betrokken bij dit project. "Door de samenwerking tussen ouders ontstaat er meer verbinding en een nieuwe dynamiek. Dit is erg mooi om te zien."

Fase 1

In fase 1 is onder andere gewerkt aan een omheining, wilgenhutten op het kleine plein en plantenbakken. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, wordt er veel samengewerkt met ouders. "Een ouder had wilgentakken over, van die takken hebben wij wilgenhutten gevlochten." Ook is er gebruikgemaakt van een subsidie van het Gelderse Landschap voor het aanplanten van een natuurlijke omheining.

Fase 2

Voor fase 2 "moeten de geldpotjes eerst worden aangevuld." Daarnaast grenst het grote plein, dat onderdeel is van fase 2, aan een peuterspeelzaal en aan het dorpshuis. Daarom wordt er rekening gehouden met hun wensen. Ook was een deel van het schoolplein ooit het oorspronkelijke dorpsplein van Ophemert, "daarom willen wij het plein graag als een dorps/schoolplein behouden. Een plein waar bewoners na schooltijden gewoon kunnen rondlopen, zitten en genieten. De hekken gaan nooit op slot."


Mattheus Passie in de Agnietenhof

tiel • De Mattheus Passie, komt naar Tiel. De Mattheus Passie wordt vertolkt in schouwburg Agnietenhof, in een gedurfde en verfrissende bewerking. Een unieke versie, waarin klassieke muziek en Latijns-Amerikaanse muziek elkaar ontmoeten. De voorstelling wordt, verspreid door het land, zeventien keer uitgevoerd. De twee jaar geleden overleden theatermaker Jan Rot maakte de Nederlandse hertaling, waarin op indrukwekkende wijze het verhaal van de evangelist wordt verteld. Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer neemt sinds 2023 de rol van verteller op zich. De populaire sopraan Claudia Patacca en bariton Joost van Tongeren nemen de beroemde recitatieven en aria's van het lijdens- en sterfverhaal voor hun rekening. De Mattheus Passie is een coproductie van De Zee Theaterproducties en Stichting Musica Extrema.