• Demonstratie in de raadzaal van het gemeentehuis in West Betuwe.
• Demonstratie in de raadzaal van het gemeentehuis in West Betuwe. Foto: Jan de Geus

BCB-Ophemert en VBL voelen zich niet gehoord door West Betuwe

Nieuws

WEST BETUWE • BCB-Ophemert en de Vereniging tot behoud van het Lingelandschap (VBL) voelen zich nog steeds ongehoord door gemeente West Betuwe met betrekking tot de Westelijke ontsluitingsweg. Afgelopen raadsvergadering kregen zij de mogelijkheid om de raad toe te spreken over deze veelbesproken weg.

BCB-Ophemert

BCB-Ophemert nam als eerste het woord. De partij vindt dat de wethouder geen proactieve rol inneemt binnen het besluitvormingsproces over de westelijke ontsluitingsweg. Daarnaast vraagt de partij of de gemeenteraad een brief naar het college van Tiel wil sturen. Hierin moet de gemeente zich uitspreken als voorstander van een variant die niet direct langs de gemeentegrens van West Betuwe loopt. Zoals bijvoorbeeld variant 1B.

Optie 1B

Bij optie 1B wordt de N834 vergroot door aanpassingen aan rotondes en kruispunten. Ook wordt het aantal rijstroken vergroot naar twee rijstroken in beide richtingen. Er zullen (erf)aansluitingen verdwijnen en er zal een parallelweg gemaakt worden voor de woningen en bedrijven.

VBL

Daarna nam VBL het woord. Deze vereniging zet zich in voor het Lingelandschap. De gemeente vroeg de vereniging om na te denken over varianten die mogelijk zijn voor een ontsluitingsweg voor Tiel-West. Variant 1B heeft de voorkeur gekregen. Van der Meer van VBL: “Bij 1B komt er geen schade aan het landschap, aan de natuur en aan het buitengebied en het is de kortste route naar de A15.”

VBL kon niets terug vinden van hun gegeven adviezen in de brief van oktober 2023. Daarom sprak VBL de raad nu toe. De brief is in oktober 2023 door het college van West Betuwe naar het college van Tiel gestuurd. Van der Meer: “We hebben begrip voor de frustraties van de bewoners van Ophemert, want ook wij worden niet gehoord.”