Afbeelding
Foto: 123RF.com

Gemeente wil verhuiscoaches om ouderen te stimuleren tot verhuizen

Nieuws

WEST BETUWE • West Betuwe wil verhuiscoaches aannemen om ouderen te stimuleren om te verhuizen. Dit doen zij na het zien van een pilot die succesvol in Amersfoort gehouden is. Het aannemen van verhuiscoaches is een van de onderdelen uit de woonzorgvisie die West Betuwe gepresenteerd heeft. West Betuwe is de eerste gemeente in de regio met een woonzorgvisie. 

De bulk

Jan de Geus, wethouder en portefeuillehouder van de woonzorgvisie op “De woonzorgvisie focust zich de bulk, mensen die zorg nodig hebben.” Deze ‘bulk’ staat in de woonzorgvisie genoemd als ouderen (65+), mensen met een lichamelijke beperking, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een psychische kwetsbaarheid en mensen die uitstromen vanuit een instelling zoals beschermd wonen, jeugdzorg en maatschappelijke opvang. 

Het aanbod

Een van de onderwerpen in de woonzorgvisie gaat over het aanbod. Op dit moment wonen veel ouderen in een koop- of huurwoning die niet geschikt is voor hun zorgbehoeften. Daarom wil de gemeente ouderen stimuleren om te verhuizen naar een woning die meer geschikt is. Dit wil de gemeente doen met behulp van verhuiscoaches. 

Pilot Amersfoort

In Amersfoort is in 2021 een pilot gelanceerd. Hierbij is gekeken naar de mogelijkheden voor doorstroming in Amersfoort. Daardoor zijn 155 verhuizingen in een jaar gerealiseerd. De meeste verhuizingen gingen wel om ruim wonende sociale huurders. Er is ook getest met het inzetten van wooncoaches in de koop- en vrijesectorhuur. Dit leidde tot weinig verhuizingen. 

Om het aanbod zo passend mogelijk te maken, wordt er gekeken naar bestaande woningen en nieuwbouw. Jacoline Hartman, de wethouder die verantwoordelijk is voor wonen, heeft geïnformeerd bij projectontwikkelaars voor deze ideeën. “Er zijn genoeg projectontwikkelaars die dit project zien zitten.”

Wel merken verschillende partijen op dat er met de bouw van deze projecten rekening gehouden moet worden met het feit dat het grootste deel van de babyboom generatie over vijftien jaar over is. Ook dan moet deze nieuwbouw nog bruikbaar zijn. 

Geclusterd wonen

Daarnaast werken partijen samen om meer geclusterde woningen toe te voegen. In een geclusterde woonvorm wonen mensen zelfstandig maar toch samen. Met gedeelde voorzieningen zoals een huiskamer om samen te komen. Hiermee wordt de eenzaamheid tegengegaan. Ook wil de gemeente meer initiatieven van burgers ondersteunen.

Verspreid

De verschillende woonvormen zullen verspreid worden over de gemeente. De Geus: “Dit betekent niet dat alle 26 kernen geclusterde woningen krijgen, maar het woningaanbod zal worden aangepast aan de vraag van de woonkern.”

Ontmoeting

Naast de geclusterde woonvormen, gaat de gemeente zich ook op andere manieren concentreren op het stimuleren van ontmoeting. In elke kern en wijk moet een centrale ontmoetingsruimte komen. 

Meer druk

In de toekomst zullen veel ouderen met een zware zorgvraag in hun eigen woning wonen. Hierdoor zal er een toenemende druk zijn op huisartsen, wijkverpleging, en andere teams en specialisten. Om deze druk te verlichten kijkt de gemeente naar efficiëntere zorg en zorg met behulp van technologie.

Plukbus

Ook wil de gemeente kijken naar de mogelijkheden voor bewoners die zelf niet bij de belangrijkste voorzieningen wonen. Zo werd er gesproken over bijvoorbeeld een ‘Plukbus’: “alle voorzieningen van De Pluk in een bus die rondrijd door de gemeente.” Dit soort ideeën moeten voor meer mobiliteit zorgen. 

Op 26 maart wordt een besluit genomen door de gemeenteraad over de woonzorgvisie. In het vierde kwartaal komt het uitvoeringsplan.