Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Terugblik: 60 jaar Muziekvereniging Prinses Marijke

Nieuws

GELDERMALSEN • Muziekvereniging Prinses Marijke viert op zaterdag 23 maart 19:30 uur in het dorpshuis in Meteren haar 60-jarig jubileum. Een mooie gelegenheid om terug te blikken.

De vereniging is in 1964 ontstaan uit de wandelsportvereniging met dezelfde naam. In eerste instantie was het muziekgezelschap een tamboercorps. Hieruit is later een showcorps ontstaan, dat in 1993 heeft meegedaan aan het Wereldmuziek concours in Kerkrade. In de loop van de tijd is dit showcorps omgevormd tot een fanfareorkest.

Muzikale ambitie en ontspanning

Prinses Marijke is een echte concertfanfare met veel aandacht voor het opleiden van leden tot goede muzikanten. De leden maken samen muziek, van klassieke werken tot filmmuziek en swingend eigentijds repertoire. Het orkest kent een bloeiende verenigingscultuur, waarbij muzikale ambitie gepaard gaat met plezier en ontspanning.

Oorsprong fanfareorkest

Het fanfareorkest ontstond halverwege de 19e eeuw uit cavalerieorkesten. De militaire orkesten werden in die tijd niet alleen voor militaire doeleinden gebruikt, maar ook om het volk gunstig te stemmen, te beïnvloeden en op te voeden. Dit stimuleerde de oprichting van burgerorkesten. 

In de tweede helft van de 19e eeuw was het doel van welgestelde burgers om het volk beschaafder te maken. Muzikale ontwikkeling en het vullen van de culturele leegte van arbeiders werd daarmee een taak voor muziekverenigingen.

Muziekvereniging voor arbeiders

Muziekverenigingen waren eerder toegankelijk voor de arbeiders. Later werden ook vrouwen en burgers toegelaten en werd het sociale karakter belangrijker. Er vond een verschuiving plaats van lopend orkest naar een zittend orkest in concertzalen en op concoursen. Dit en meer is te lezen op: www.immaterieelerfgoed.nl.