Afbeelding
Foto: Stockfoto

Concrete plannen woningbouw West Betuwe

Nieuws

WEST BETUWE • West Betuwe moet gemiddeld 220 woningen per jaar bouwen om aan de regionale woondeal te voldoen. Dit geldt voor de periode van 2022 t/m 2030. 

In 2022 zijn er 184 woningen opgeleverd. In 2023 zijn er (formeel) 182 woningen opgeleverd. Van deze 182 woningen vallen er 38 in de categorie sociale huur. Ook zijn er 150 woningen in aanbouw. 

Om te voldoen aan de woondeal heeft West Betuwe al veel woningen tot en met 2030 gepland staan. Zo staan er bijvoorbeeld in Geldermalsen 296 woningen gepland, in Meteren zijn dat er 503 en in Varik 27. In alle andere plaatsen van gemeente West Betuwe staan ook woningen gepland. 

Versnellen

De gemeente weet dat het nodig is om sneller en meer te bouwen. Het doel is om de planning die is opgesteld tot 2030 naar voren te halen. Daarnaast staat de gemeente open voor nieuwe woningbouwinitiatieven. Wel zijn er, naast de gemeente ook omstandigheden van buitenaf die de woningbouw kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld de stikstofproblematiek.

Rapportage

Door corporaties wordt elk halfjaar een rapportage opgesteld over de woningtoewijzing. Uit de rapportage van de eerste helft van 2023 blijkt dat de vraag naar sociale huurwoningen groot is. Het aantal ingeschreven woningzoekenden is ruim 7600. Van deze woningzoekenden is 64 % alleenstaand en 55 % jonger dan 35 jaar.

Sinds 2021 is het aantal sociale huurwoningen voor het eerst gestegen, dit komt vooral door de nieuwbouw van KleurrijkWonen. Daarnaast wil de gemeente op twee plekken flexwoningen creëren. Voor nu staat het al gepland in Opijnen en Tricht, de gemeente is op zoek naar meer plekken voor flexwoningen.