Junior klimaatburgemeesters bij de dijkversterkingen in Haaften
Junior klimaatburgemeesters bij de dijkversterkingen in Haaften Foto: Anne Ruth den Hertog

Junior klimaatburgemeesters in West Betuwe gaan mee met GeoFort

Nieuws

HAAFTEN • In totaal hebben 41 kinderen zich aangemeld bij de toekomstclub van GeoFort. Door deze deelname worden zij ‘juniorklimaatburgemeester van West Betuwe’. 

Educatief
De toekomstclub is een educatief programma onder leiding van de directeur van Stichting GeoFort, Willemijn Simon van Leeuwen. Zij is ook ‘senior’ klimaatburgemeester van West Betuwe. Zij wil zoveel mogelijk kinderen enthousiast maken om klimaatburgemeester te worden.

Activiteiten klimaatburgemeester
Via deze club ondernemen de kinderen de komende maanden diverse activiteiten. De kinderen namen op woensdag 6 maart met dijkgraaf Goos den Hartog een kijkje bij de dijkversterkingen.

Twee meiden van CBS De Open Poort in Asperen vertelden tijdens deze excursie: “Het is leuk om te doen en je doet ook nog wat goeds voor de natuur, dus daarom worden wij klimaatburgemeester.” 

Toekomstprogramma
Dit toekomstverhaal is heel breed en gaat over bijvoorbeeld watermanagement, energie, klimaat en grondstoffen. De komende tijd staan er nog veel andere activiteiten op het programma.

17 maart        Bomen planten en snoeien
30 maart        In Minecraft toekomstbestendige ‘koelteplekken’ ontwerpen
17 april          Prijsuitreiking ‘coolste koelteplekken’ op de Klimaatexpo te Houten
1 mei             Excursie windmolen verzorgd door Betuwewind
21 juni           Overnachting in GeoFort met fietstocht en workshops

Klimaatburgemeesters
Vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is een landelijke campagne gestart, waarbij mensen zich kunnen aanmelden als klimaatburgemeester. Van Leeuwen stelt dat iedereen zich aan mag melden, maar dat het het leukste is als deze functie door kinderen ingevuld wordt. Daarnaast wil zij zoveel mogelijk kinderen betrekken bij dit project want: “zij zijn de toekomst”.

Aanmelden als klimaatburgemeester kan via deze link.