Extra inzet jaarwisseling succesvol

west betuwe • De gemeente West Betuwe kijkt zeer tevreden terug op het zeer rustige verloop van de jaarwisseling. De extra inspanning hebben effect gehad, schrijft het college in een informatienotitie aan de gemeenteraad. 

"De strategie van in voortdurend in verbinding staan om samenkomsten mogelijk te maken en het inzetten van toezichthouders, in combinatie met repressie, is de juiste geweest in de aanpak van deze jaarwisseling. Deze aanpak past bij onze visie op dienstverlening: ‘Dichtbij en op maat’. Ook past deze manier van werken bij onze kernwaarden ‘lef’ en ‘mensgericht’."

Het preventief laten weghalen van grote hoeveelheden brandbaar materialen heeft volgens het college veel inzet van hulpdiensten en schade of kosten aan gemeentelijke eigendommen bespaard. "Er is zeer goed samengewerkt door politie, brandweer en gemeente in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling."

Extra kosten

Door de extra inspanningen zijn er meer kosten gemaakt dan in 2022. Dit heeft te maken met onder andere beperkte boa-capaciteit (maar 3 van de 5 fte beschikbaar als gevolg van ziekte). Er is gekozen om in de weken voorafgaande geen extra Boacapaciteit van 2 fte in te huren (kosten per maand per Boa ongeveer 15.000 euro), maar in de week voorafgaande intensief toezicht te houden door de inzet van toezichthouders. De totale kosten kwamen uit op zo'n 111.000 euro. "Overigens is de opbrengst (positieve geluiden vanuit de samenleving over de samenwerking en het mogelijk maken van samenkomsten of niet gedane uitgaven (inzet Mobiele Eenheid, politie en brandweer) bijna niet in cijfers uit te drukken."

In totaal hebben vijf personen een bestuurlijke waarschuwingsbrief van de burgemeester ontvangen. Dit als gevolg van constateringen van het verstoren van de openbare orde en veiligheid (of hun faciliterende rol hierbij). De brieven werden veelal persoonlijk uitgereikt. 

De politie heeft op 30 december in totaal zeven aanhoudingen verricht. Dit naar aanleiding van onderzoek naar brandstichtingen en een grote hoeveelheid (650 kg) illegaal zwaar vuurwerk die in beslag is genomen. Op basis van een bestuurlijke rapportage van de politie nog één voornemen last onder dwangsom en twee waarschuwing bestuurlijke boetes uitgereikt om verdere verstoring van de openbare orde op te voorkomen. Voor één aangehouden persoon is een last onder dwangsom verbeurd, vanwege herhaaldelijke openbare orde verstoring. Het bedrag per overtreding is 5.000 euro (met een maximum van 20.000 euro). Mogelijk volgen er nog meer waarschuwingen of andere maatregelen als hiervoor voldoende basis ligt in rapportages van de politie.