Afbeelding
Foto:123rf

Kanttekeningen bij pijpleiding van Defensie

Nieuws

WEST BETUWE • De verlegging van de kerosinepijpleiding van Defensie in West Betuwe zal volgens de gemeente gevolgen hebben voor inwoners en ondernemers. “Wij hechten er daarom veel waarde aan dat rekening wordt gehouden met hun belangen”, schrijft het college in een zienswijze op het voorgenomen besluit.

Geen gesprek met grondeigenaren
Tijdens de inloopbijeenkomst van 25 januari bleek bijvoorbeeld dat nog niet met de grondeigenaren was gesproken over de voorgenomen ontwikkeling. “Dit terwijl in het participatieplan is opgenomen dat deze gesprekken in de zomer van 2023 zouden worden opgestart.” 

De gemeente wil daarom dat Defensie persoonlijk contact op neemt met de grondeigenaren. “Zodat u goed uit kunt leggen waarom de pijpleiding niet naast het bestaande tracé kan worden gelegd en waarom de pijpleiding onder hun grond moet worden aangelegd. Zo wordt het voor hen ook mogelijk hun zorgen kenbaar kunnen maken en kan er gezamenlijk tot passende oplossingen gekomen worden.”

Effecten
Het nieuwe tracé heeft volgens de gemeente niet alleen gevolgen voor grondeigenaren, maar ook voor inwoners die in de buurt van het nieuwe tracé wonen en voor ondernemers die in de buurt van het nieuwe tracé hun bedrijf exploiteren. “Wij onderschrijven de noodzaak van de vervanging van de pijpleiding, desondanks is het van het grootst mogelijke belang dat de effecten van het nieuwe tracé zoveel mogelijk worden geminimaliseerd.”

Daarbij denkt de gemeente aan aspecten als veiligheid, geluids- en logistieke overlast, schade tijdens of na werkzaamheden et cetera. “Daarbij gaan wij er vanuit dat u voldoende afstand zal houden tot bestaande woningen, nieuwbouwwoningen, (agrarische) bedrijven en natuur.”