Afbeelding
Foto: stockfoto 123rf

Wethouder Jan de Geus (West Betuwe): ‘Herstelplan nodig voor stijgende zorgkosten’

Nieuws

WEST BETUWE • Wethouder Jan de Geus van West Betuwe heeft een herstelplan aangekondigd voor de almaar stijgende zorgkosten in zijn gemeente. Op dit moment heeft de gemeente te maken met een overschrijding van 1,8 miljoen euro op de kosten voor jeugdhulp en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). 

Het college van burgemeester en wethouders kreeg onlangs zicht op de overschrijding in de zorgkosten. Het stuurt daarom direct aan op een herstelplan. “Dit plan helpt om de zorg te kunnen uitvoeren waar nodig en tegelijkertijd betaalbaar te houden”, schrijft de gemeente in een informatienotitie aan de gemeenteraad. 

Oorzaak: Zwaardere en specialistische zorg
Landelijk stijgen de kosten voor jeugdhulp, het is een trend van de laatste jaren. In West Betuwe is niet zozeer een toename in aantal jeugdigen, maar in kosten die nodig zijn om jongeren de juiste zorg te bieden. Het gaat dan vaak om de zwaardere en specialistische vorm van zorg. Het is één van de grootste kostenposten van een gemeente. Volgens wethouder Zorg Jan de Geus is de wereld helaas niet maakbaar. “We hebben een jeugdhulpverplichting en willen jeugdigen zo goed mogelijk ondersteunen. Het is maatwerk wat je niet goed kunt begroten.”

Advies Berenschot
In november 2023 vroeg de gemeente adviesbureau Berenschot om in beeld te brengen wat de gemeente kan doen om kosten te besparen over meerdere jaren. Het was toen nog niet duidelijk dat het zorgbudget werd overschreden. Inmiddels heeft de gemeente zicht gekregen op de overschrijding en de resultaten daarvan worden meegenomen in het concept adviesrapport.

Mogelijkheden om kosten te verlagen
Daarin valt te lezen dat er mogelijkheden zijn om kosten te verlagen. En dat er een betere focus nodig is op de randvoorwaarden. Het college geeft dan ook de opdracht aan de directie om een herstelplan te maken.

“Want het moet en kán anders”, vindt De Geus. “Het gaat om een andere inrichting van zorg, het is een omslag. Ik wil weten aan welke knoppen we precies kunnen draaien. Het adviesbureau brengt dit nu voor ons in beeld. Het rapport is nog niet definitief. Maar we zien nu al dat het naast kosten, onder andere ook gaat om de arbeidsmarkt en sturing. We gaan het anders aanpakken en ik neem daarin de regie.”

Randvoorwaarden
De overschrijding en de randvoorwaarden hebben tot op zekere hoogte invloed op elkaar. “Uit het rapport blijkt dat de visie en ambitie onvoldoende wordt doorleefd”, aldus de gemeente. “De gemeente heeft te maken met veel personele wisselingen. En het financieel besef moet beter. Deze randvoorwaarden worden in het herstelplan duidelijk uitgewerkt. Hiermee wil de gemeente overschrijdingen in de toekomst voortijdig signaleren. En het plan helpt ook om beter te sturen in de organisatie.”