• Een landschap zonder windmolens.
• Een landschap zonder windmolens. Foto: 123rf.com

Wordt het Lingelandschap wel voldoende beschermd?

Nieuws

RIVIERENLANDS • De Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap ziet dat het unieke en kwetsbare Lingelandschap onvoldoende beschermd wordt in de komende beleidsnota voor Kleine Windmolens.

Prachtig gebied
Tussen Spijk en Geldermalsen ligt de meanderende Linge in de Nationale Landschappen Nieuw Hollandse Waterlinie en Rivierenland, een prachtig gebied. De VBL zou dit waardevolle en kleinschalige gebied graag uitgesloten zien van windturbines.

Gebieden uitsluiten
Het mooiste zou zijn als West Betuwe ook alle gebieden die vallen onder de Groene Ontwikkelingszone en Gelders Natuurnetwerk uitsluit, ook bij de Waal, en niet toestaat onder allerlei ingewikkelde voorwaarden. Duidelijkheid voor iedereen.

Windturbines niet passend
De Regionale Energie Strategie (RES) en het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) vinden windturbines ook niet passend in het Lingegebied. De VBL hoopt dat de gemeenteraad alsnog besluit om duidelijkheid te bieden en de kwetsbare gebieden onvoorwaardelijk uit te sluiten en daarmee te beschermen.

Vereniging 
In 1990 werd de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap opgericht. Een club van vrijwilligers die participeert in tal van projecten en een dialoog aangaat met gemeentes, provincies, Waterschap en Staatsbosbeheer.