• Het Platform hield een schouw op het station.
• Het Platform hield een schouw op het station. Foto: Aangeleverd

Platform Toegankelijk West Betuwe test toegankelijkheid station Geldermalsen

Nieuws

GELDERMALSEN • “Een constructieve ochtend.” Aldus de delegatie van Platform Toegankelijk West Betuwe die op vrijdag samen met Freek Snoeren (Programmamanager Toegankelijkheid van ProRail) knelpunten bekeken rond toegankelijkheid van Station Geldermalsen. 

Ook Karst Lovers uit Tiel was aanwezig, hij is initiatiefnemer stationsliftstoringen.nl en uitte zijn zorgen over de herhaaldelijk defecte liften. Ernst Wolf (medewerker verkeer) vertegenwoordigde de gemeente West Betuwe. 

Pluspunten en aandachtspunten aanwezig
Goede ontwikkelingen zijn de op de trapleuningen en in de liften aangebrachte voelbare bordjes met letters, cijfers, tekens en braille. Aandachtspunten tijdens de rondleiding waren de liften, de fietsgoten langs de trappen, drangers op deuren, de kaartautomaten en geleidelijnen.

Vanwege een defecte lift moest rolstoelgebruiker Karst Lovers die vrijdag vanuit Tiel doorreizen naar Culemborg en vanaf daar terugreizen naar Geldermalsen. Snoeren gaf aan dat NS en ProRail aan dit probleem werken. 

Fietsers botsen tegen de lift
Appbouwers voeren momenteel testen uit zodat in de toekomst defecte liften kunnen worden vermeld in diverse reisplanners. Het Platform schrijft het gebruik van liften toe aan onhandige fietsgoten langs de trappen. Als fietsers daarbij tegen liftdeuren aanrijden, kunnen deze ontzetten.

Reizigers die problemen krijgen wegens kapotte liften kunnen een beroep doen op NS-reizigers assistentie. Zij worden gratis geholpen. 

Nieuwe kaartautomaten en drukknoppen
Vanwege deurdrangers kunnen reizigers in rolstoel of scootmobiel de deuren van wachtkamer en toiletten nauwelijks open krijgen. Snoeren gaat bekijken of drukknoppen kunnen worden geplaatst. Hij liet weten dat er nieuwe kaartautomaten komen die ook voor rolstoelers bruikbaar zijn.

Geleidelijnen zijn in overleg met de Oogvereniging beperkt om een wirwar aan lijnen te voorkomen. Er is een app in de maak die op alle stations de weg gaat wijzen. Het contact tussen Platform en ProRail wordt voortgezet.

Meer lezen?
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/375865/platform-toegankelijk-west-betuwe-zoekt-contactpersonen
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/378720/herdenkingsdienst-in-het-klokhuis-voor-oekraine