Afbeelding
Foto: stockfoto

Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne

Nieuws

BEESD • Het is op 24 februari alweer twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Op vrijdag 23 februari kwamen Oekraïners die in West Betuwe worden opgevangen samen in Het Klokhuis in Beesd om daarbij stil te staan.

Teken van verbondenheid
Tussen het kaarslicht, dat in papieren zakken op bankjes stonden uitgestald, stonden een veertigtal mensen, grotendeels Oekraïeners. In het midden van de zaal was zowel de Nederlandse als de Oekraïense vlag te zien als teken van verbondenheid.

Zowel de Oekraïense gemeenschap als de gastgezinnen, werkgevers en gemeentemedewerkers waren aanwezig. 

Dit licht dat staat voor hoop en verlangen naar een nieuwe toekomst

De avond begon met een verwelkomende toespraak van burgemeester Stoop, waarbij hij zijn medeleven uitte en een licht van hoop liet schijnen op de toekomst. 

De burgemeester opende de ceremonie door symbolisch de eerste kaars aan te steken. “Dit licht dat staat voor hoop en verlangen naar een nieuwe toekomst”, aldus burgemeester Stoop.

Terugblik
Stoop blikt terug op de afgelopen twee jaar: “We zijn nu twee jaar verder en de Oekraïense mensen zijn opgenomen in de gemeenschap. Er zijn baby’s geboren en nieuwe liefdes opgebloeid. Ik ben trots dat verschillende instanties en inwoners van onze gemeente hun hulp aanbieden. Via kleine en grote initiatieven.”

De herdenkingsceremonie was een emotioneel en verbindend moment. Na het aansteken van de kaarsen werd het volkslied van Oekraïne door Harmonie Concordia Beesd gespeeld. Hier en daar werd een traan gelaten. 

‘De oorlog gaat nog lang duren’
Daarna werd door een Oekraïense man, die pas drie maanden in Nederland was, de kans gepakt om zijn gevoelens van verdriet en dankbaarheid te uiten.

Yuri woont in een opvanglocatie in Deil en deelde zijn verhaal: “Ik woonde vlak bij de luchthaven van Donetsk. Mijn huis en het huis van mijn ouders stonden aan de frontlinie en werden tijdens de eerste maanden van de oorlog verwoest. Ik geloof niet dat de oorlog snel voorbij zal zijn. De tijd zal het leren.”

Dankbaar voor hulp
Hij is dankbaar voor de hulp die hij in West Betuwe krijgt: “De gemeente heeft me veel steun en hulp gegeven. Ik wil de vrijwilligers van harte bedanken. Zij en andere Nederlanders hebben veel voor me gedaan. Nu probeer ik zo goed mogelijk Nederlands te leren. Ik denk dat dit erg nuttig voor me zal zijn.”

De avond werd afgesloten met een kopje koffie en thee met een gebakje. De mensen uit Oekraïne namen van de gelegenheid gebruik om elkaar op te zoeken en na te praten.

Na de 1 minuut stilte werd het volkslied van Oekraïne gespeeld. 






Dit bericht op Instagram bekijken











Een bericht gedeeld door Het Kontakt - West Betuwe (@nieuwsuitwestbetuwe)

Lees meer
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/372282/kerstherinneringen-uit-de-oekraine
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/371774/zo-vieren-wij-kerstfeest-thuis-khrystyna-vluchtte-naar-nederl