• Wethouder van Bezooijen, hier als 'doe-opa' tijdens een lange wandeling met één van zijn kleinzoons.
• Wethouder van Bezooijen, hier als 'doe-opa' tijdens een lange wandeling met één van zijn kleinzoons. Foto: aangeleverd

Stoppende wethouder Govert van Bezooijen: ‘Ik kan tevreden terugkijken’

Nieuws

WEST BETUWE • Govert van Bezooijen begon zijn politieke carrière bij de gemeente Lingewaal, juist omdat hij de kleinschaligheid zo waardeerde. Het waren namelijk ‘slechts’ vijf kernen. Toch ging hij met alle enthousiasme aan de slag bij de ‘grote’ (samengevoegde) gemeente West Betuwe. 

Die nu al weer vijf jaar bestaat. En nu vindt de wethouder het tijd voor zijn afscheid.

Geen half werk
Hij krijgt de kans niet om zijn werk af te bouwen, maar hij is wel aan het ‘overdragen’. “Het loopt gewoon door, ik ben nog constant met de inhoud bezig”, stelt hij. “Ik wil geen half werk afleveren. Ik heb financiën in mijn portefeuille en alles heeft nu eenmaal financiële consequenties. Financieel bemoei je je overal mee, plannen, acties en wensen.”

“Het is eigenlijk net als thuis, portemonnee leeg. Niets mogelijk. De begroting van de gemeente West Betuwe is 180 miljoen, er moesten altijd keuzes gemaakt worden. Ik had een belangrijke functie, onderwijs was ook mijn verantwoording, ik heb gezorgd dat er veel scholen gebouwd en verduurzaamd zijn, ik heb erg veel voor onderwijs mogen doen.”

Corona
We kijken samen met de (bijna-oud-)wethouder terug op zijn loopbaan bij de gemeente West Betuwe. Dat is immers het meest recente wat hij heeft gedaan. “Ik ging over de bedrijfsvoering en dienstverlening. Direct na de samenvoeging van de drie voormalige gemeenten tot de nieuwe fusie-gemeente West Betuwe kregen we te maken met corona.”

“We konden met geen mogelijkheid inzetten op dienstverlening, konden niets opbouwen. Na corona hebben we de nadruk echt op dienstverlening gelegd. Ook nu nog, in de tweede collegeperiode van West Betuwe. We investeren er nadrukkelijk op, het is een heel project geworden, maar helaas is het nog niet af. Ik betreur het wel dat ik het niet af kan maken.”

Goede jaren
Ondanks dat is het niet zijn wens toch door te gaan. “Ik neem geen afscheid omdat het werk niet leuk is, maar eigenlijk gewoon, omdat ik inmiddels 68 ben en het leven hopelijk nog vele goede jaren voor mij in het verschiet heeft. Ik sluit een fase van mijn leven af, mijn keuze was niet makkelijk, maar staat intussen wel vast.”

Regie over eigen leven
“Ik heb er lang over nagedacht, maar ik wil de regie over mijn eigen leven behouden. Nu vinden de mensen het nog jammer dat ik wegga, immers. Het was wel moeilijk en een proces van jaren, ik heb wel het gevoel dat ik er tijdig tussenuit stap. Ik heb veel gedaan, veel bereikt en kan tevreden daarop terugkijken.”

Doe-opa
“In goede gezondheid ben ik er nu voor mijn gezin met drie kinderen en zes kleinkinderen. Ik kan echt wel stellen dat we een warme gezinsrelatie hebben. Ik ben een ‘doe-opa’. Ik ga graag wandelen of vissen met mijn kleinzoons. Ik geniet ervan mijn eigen dingen te doen.”

Lange afstand wandelaar
‘Onze’ wethouder is een échte lange-afstand-wandelaar. “Dat is mijn grote hobby, en langzamerhand ben ik die al meer aan het doen. Ik ga de natuur in, heel Europa door, met de rugzak op, 20 tot 25 kilometer wandelen. Misschien word ik wel gids, voor natuurwandelingen of zo, ik weet het nog niet, moet alles nog even laten betijen.”

Concrete plannen
Eind maart zit zijn ‘ambt’ erop. Zijn er al concrete plannen? “Zeker wel”. Eind april gaat hij drie weken rondtrekken met de caravan in Frankrijk, samen met zijn vrouw. Ook staat er drie weken vakantie met vrienden in het verschiet.

En dan… eind augustus wil Govert de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella wandelen. Maar liefst zes weken lang, iedere dag een lange afstand lopen. “Dat lijkt me geweldig. Niks moet, ik zie wel hoe het loopt.”

Voorbereiden op de reis
“Het is al lang mijn wens en nu heb ik de kans, nu kan ik het doen. Ik ben al bezig met de voorpret, zoals materiaal inslaan. Ik kan 12 à 13 kilo bagage meenemen straks, ja, je zeult heel wat mee, ik oefen nu met volle bepakking tijdens mijn wandelingen, onvoorbereid kun je niet op pad gaan.”

Nu het nog kan
Inmiddels leeft het idee van Govert al in zijn dorp. “Mensen vragen ernaar, zelf willen ze het misschien ook wel ondernemen, maar ze doen het niet of het komt er niet van. Ik wil het niet uitstellen, nu heb ik de vrijheid, ik ga het doen nu het nog kan.”