• De film over Enzo Ferrari.
• De film over Enzo Ferrari. Foto: Lingefilm

Beste Rockbandfilm aller tijden, Ferarri en waargebeurd drama bij Lingefilm

Nieuws

GELDERMALSEN • LingeFilm draait vrijdag 1 maart de concertfilm Stop Making Sense (20:30 uur), de film die regisseur Jonathan Demme in 1984 maakte van het optreden van de inmiddels legendarische Talking Heads, zaterdag 2 maart Ferrari (20:30 uur) en zondag 3 maart (19:30 uur met introductie van Kees van de Grint) de biopic over de raceauto gigant Enzo Ferrari. 

Woensdag 6 maart draait het waargebeurde drama Inshallah a Boy (20:00 uur, zonder pauze), waarin een dertigjarige weduwe in Jordanië vecht voor haar erfenisrechten in een patriarchale maatschappij waarin het hebben van een zoon een verschil maakt.

Stop Making Sense
Wie veertig jaar geleden jong was, groeide op met één van de meest toonaangevende bands uit de jaren tachtig: de uit New York afkomstige Talking Heads, met de hyperactieve David Byrne als frontman. Jonathan Demme wist een concert te vangen in een film Stop Making Sense die wel de meest ultieme in het genre de geschiedenis is ingegaan.

Daarover valt natuurlijk te twisten, maar vier decennia blijft deze registratie nog steeds een belevenis, waarbij u niet hoeft te blijven zitten in uw stoel. Een film die veel meer is dan de live-registratie van een bandoptreden. Opgepoetst en heruitgebracht; het feest der herinnering of een eerste kennismaking. Gaan!

Ferrari
Enzo Ferrari, ex-autocoureur en als fabrikant een legende in wording, beleeft in 1957 bepaald niet zijn meest glorieuze jaar. Privé- en zakelijke problemen rijgen zich aaneen. Er is iets buitensporigs nodig om deze impasse te doorbreken: een roekeloze racewedstrijd, de Mille Miglia, dwars door Italië.

Voor liefhebbers van Italiaanse stijl en rode auto’s een belevenis. Bovendien op zondag om 19:30 uur ingeleid door Kees van de Grint, die de racewereld van binnen kent.

Inshallah a Boy: 
Als de dertigjarige Nawal haar man verliest en samen met haar dochtertje achterblijft, is er naast het verdriet om het gemis ook een praktisch probleem. Volgens het Jordaans erfrecht heeft de schoonfamilie recht op de helft van de erfenis. Zwager Rifqi is van zins dit recht op te eisen. Is er een uitweg om aan dit onrecht te ontsnappen? Een list kan misschien uitkomst bieden.