• Gemeente West Betuwe heeft een Woonzorgvisie in de maak.
• Gemeente West Betuwe heeft een Woonzorgvisie in de maak. Foto: Bert Bons

Zorg en wonen in de toekomst goed regelen; Woonzorgvisie West Betuwe in de maak

Nieuws

WEST BETUWE • Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om de Woonzorgvisie goed te keuren. De visie beschrijft de toekomstige uitdagingen op het gebied van zorg én wonen en hoe de gemeente hiermee moet omgaan. 

Met name voor ouderen
Dit geldt met name voor ouderen, inwoners met psychosociale uitdagingen en inwoners met een verstandelijke beperking. Het college wil zorg en wonen goed regelen voor de toekomst. De gemeenteraad beslist op 26 maart of zij de Woonzorgvisie aanneemt.

Druk op zorgaanbod
De gemeente ziet nu al dat inwoners langer thuis willen wonen. Hiervoor zijn aanpassingen in bestaande huizen of aangepaste woningen nodig. Ook vergrijst de bevolking waardoor nog meer zorg nodig is in de toekomst. Dit legt grote druk op de capaciteit van het zorgaanbod en de bemensing er van.

Gezamenlijke aanpak nodig
De visie beschrijft een gezamenlijke aanpak, waarbij inwoners, woningcorporaties, welzijnspartijen, zorgprofessionals en gemeente goed moeten samenwerken om zorg en wonen efficiënt te combineren.

Woonvraag en zorgaanbod verandert
Wethouder Zorg Jan de Geus en wethouder Wonen Jacoline Hartman beseffen dat het een flinke puzzel wordt. De Geus licht toe. “De woonvraag verandert en het aanbod in de zorg ook. Inwoners hebben hun hart in de kern en willen daar graag hun leven lang blijven wonen.”

“Het is daarom belangrijk dat er voldoende passende woningen en toegankelijke voorzieningen zijn. Uit onderzoek weten we dat er in 2040 meer vergrijzing is. Er zijn dan 40% meer ouderenhuishoudens. Daar moeten we nu al op inspelen door te kijken welke voorzieningen we in de toekomst nodig hebben.”

Slimme keuzes
Hartman vervolgt. “En welke woonvormen we nu al moeten bouwen. We denken dus nu na over de locatie en de bouw van bijvoorbeeld geclusterde woningen. Hierbij kunnen mensen zelfstandig wonen met enige vorm van ondersteuning. Daarbij moet je naast ouderen, ook denken aan mensen met psychosociale uitdagingen of mensen die lichamelijk of verstandelijk beperkt zijn.”

“Om hun zorg te laten inpassen in juiste type woningen en dit betaalbaar te houden, moeten we slimme keuzes maken en vraag en aanbod combineren op het gebied van zowel zorg als wonen.”

Kerngericht
“Geen enkele kern is hetzelfde als het gaat om inwoners en zorg”, De Geus wil dan ook een kerngerichte aanpak. “Ik heb de wens om kleinschalige zorg in de kern, dichtbij de inwoners thuis, aan te kunnen bieden. Daarover ga ik graag met zorgprofessionals in gesprek.”

In gesprek met dorpshuizen
 Maar ook met dorpshuizen en verenigingen wil ik praten. Zij zijn dé plek waar inwoners komen, waar gesprekken starten en waar we signalen kunnen opvangen.” Wethouder Hartman vult aan: “Ook voor het uiterlijk van de passende woningen is het goed om rekening te houden met de kern.”

“Waar in de ene kern meergeneratiewoningen of nultredenappartementen een goede mogelijkheid zijn, past een woonvorm als het vroegere Begijnhofje misschien meer bij een andere kern.”

Coalitieakkoord
De woonzorgvisie sluit goed aan op enkele speerpunten uit het coalitieakkoord, zoals behoud van voorzieningen en investeren in sociale kracht, ontmoeting, leefbaarheid en mobiliteit.