• Een beker en een oorkonde voor de tien beste grillworstmakers van ons land.
• Een beker en een oorkonde voor de tien beste grillworstmakers van ons land. Foto: M. de Lange

Slager Arisse in top-10 beste grillworst

Beesd • Zijn voornemen was ooit om kampioen te worden. Het is hem weer gelukt. Cees Arisse hoort met zijn grillworst bij de eerste tien van Nederland. Vorig jaar werd hij zelfs beste van Nederland met zijn grove rookworst. 

Het ondernemen zat er al jong in bij Cees. Op zijn 28ste nam hij het familiebedrijf van zijn oom over. "Dat is nu zes jaar geleden en drie jaar terug zei ik dat ik binnen vijf jaar in een categorie ga winnen. Vorig jaar nog stonden wij nog in de top-10 met onze spareribs." 

Het geheim van de grillworst

Het geheim van zijn grillworst zit hem volgens Cees in de pure grondstoffen. "Uitsluitend Nederlands varkensvlees." 

Hij maakt ze altijd vers. "We grillen de hele dag door." En natuurlijk de geheime kruiden. Hij is jarenlang bezig geweest het recept zo perfect mogelijk te maken. "Er zitten uren van ontwikkeling in, geen allergenen, geen smaakversterkers en de jury was vooral heel tevreden omdat er zo weinig zout in gebruikt wordt." (Als ik een plakje mag proeven, is dat beslist smaakvol, bijna niet te geloven dat er weinig zout in zit.)

Een slager in hart en nieren

Het slagersvak zit Cees in de genen. "Ik heb altijd hier in de slagerij gewerkt. Wij onderscheiden ons door onze eigen runderen. Mijn ouders houden die dieren, allemaal van eigen bodem dus. Ze hebben vrije uitloop. Ons rundvlees is een oer-hollands product. Al het andere vlees dat we inkopen komt ook uit Nederland." 

"We doen veel zelf, hebben veel ambachtelijke producten en een breed assortiment. We doen veel barbecues en andere catering, hele buffetten, walking dinners, maar ook gewoon lekkere maaltijden."

Cees Arisse is een slager in hart en nieren. Bovendien gaat hij met zijn tijd mee. "Een slagerij is tegenwoordig veel meer dan vlees. Als het goed is krijgen we binnenkort een kok in dienst. Dan kunnen we ons pakket weer uitbreiden."

Een mooie aanvulling op zijn team, dat reeds uit achttien medewerkers bestaat. Maar liefst negentig procent van het assortiment in de toonbank wordt zelf vervaardigd, in de keuken en in de eigen worstenmakerij."

'Paradepaardje' van slagerij Arisse

Grillworst blijkt ooit ontstaan te zijn als een mislukte kookworst, waarbij de smaak wel goed was, maar die door die slimme slager in de grill gedaan werd om te kijken hoe dat zou worden. Een schot in de roos dus en niet meer weg te denken uit het assortiment. En nu een paradepaardje voor slagerij Arisse. 

We doen het met z'n allen

"Natuurlijk ben ik trots op onze kwaliteit, maar we doen ook veel voor de klant. En dat doen we met z'n allen", stelt Cees. "De sfeer in de winkel is ook altijd goed. Dat moet ook, want een slager is een gastheer." 

"Het is natuurlijk altijd leuk om te winnen, echt fijn dat ons werk gewaardeerd wordt. Leuk dat je een beker krijgt en het is ook een mooie reclame voor mijn zaak. De eerste tien genomineerden mochten naar de finale komen. Iedereen mocht tien man meenemen. Het was heel feestelijk, met eten erbij en zo."