•  Middenvelder Marthijn Hobo (Herovina).
• Middenvelder Marthijn Hobo (Herovina). Foto: Jeroen de Bruin

'Winst zet ons weer op het juiste spoor'

herwijnen • Na een korte winterpauze staat de voetbalgemeenschap in Herwijnen op scherp voor de topwedstrijd in de vierde klasse H, waarbij Herovina de strijd aangaat met de huidige koploper BZC’14. De teams staan op gelijke punten, maar BZC’14 met een wedstrijd minder en met een licht beter doelsaldo. Het belooft een spannende confrontatie te worden. 

Herwijnense middenvelder Marthijn Hobo: “Het wordt een pittige wedstrijd. Bovendien hebben we iets goed te maken na het gelijkspel deze maand tegen GVV. We hebben laten zien dat we het niveau hebben om te winnen, ondanks dat we de laatste tijd wat punten hebben laten liggen.”

De eerdere ontmoeting dit seizoen tussen de twee teams eindigde in een 1-2 overwinning voor Herovina, ondanks dat ze de wedstrijd met negen man beëindigden. Mark de Joode en Rémon Steenbruggen moesten toen met rood van het veld. BZC’14, toen nog zoekende naar hun vorm, kon het thuisvoordeel niet benutten. Bovendien was het Ponymark in Brakel. Dat resulteert doorgaans niet in punten voor de Brakelse Zulichemse Combinatie. BZC’14 heeft echter een indrukwekkende comeback gemaakt. Dit resulteerde in het winnen van de eerste periode in januari.

Winterdipje

Herovina, aan de andere kant, heeft te kampen gehad met een winterdipje. De club behaalde slechts zes punten in de laatste vijf wedstrijden. Herovina verloor van MVV’58 en speelde gelijk tegen BRC en Haaften. Net voor de winterstop leek Herovina het weer op de rit te hebben en werd er met 4-0 gewonnen van Kerkwijk. Maar tegen laagvlieger GVV kwam Herovina niet verder dan een 1-1 gelijkspel.
Desondanks blijft Hobo optimistisch. "Een overwinning zaterdag zou ons weer op het juiste spoor zetten. Met de huidige selectie en veel thuiswedstrijden in het vooruitzicht liggen er kansen om kampioen te worden", stelt Hobo. Deze thuiswedstrijden zijn onder andere tegen de directe concurrenten Haaften en BZC’14.

De 22-jarige box-to-boxspeler is al zo’n zes jaar een vaste waarde in het basiselftal van de Herwijnense ploeg. Hobo: “Ik sta samen met Jesse van Vliet, Rick de Joode en Timo de Bruin op het middenveld. Ik moet ervoor zorgen dat de bal zo snel mogelijk bij onze aanvallers komt.” Hobo traint ook elke week de plaatselijke JO11. Marthijn begon al vroeg met zijn voetbalcarrière bij Herovina. Toen hij een jaar of tien was, vertrok hij naar GJS in Gorinchem. Na vijf jaar keerde hij terug naar de club van zijn woonplaats. Binnen korte tijd maakte hij zijn debuut in het eerste.

Stabieler

Vorig seizoen haalde Herovina de nacompetitie, waar het werd uitgeschakeld door Merlijn. Opvallend is dat de ploeg van trainer Marcel de Groot als vierde eindigde met maar liefst 37 tegendoelpunten. In de huidige competitie heeft Herovina met zeven de minste doelpunten tegen gekregen.

Hobo: “Loyd Hobo en Coen de Ridder zijn dit seizoen teruggekeerd van een blessure en daarnaast is Rémon Steenbruggen er weer bijgekomen. Hierdoor zijn er achterin meer mogelijkheden en is het stabieler. Bovendien verzaken we op het middenveld minder met het omschakelen dan vorig seizoen.”

Ook voorin zit het wel snor bij Herovina. Met de behendige en snelle vleugelspelers Wilfred van Maren en Senna Zwamborn, gecombineerd met de ervaren spits Kevin Steenbruggen, heeft het team een voorhoede die menige verdediging doet wankelen. 

Toch wordt Herovina vaak over het hoofd gezien als serieuze titelkandidaat. Haaften en BZC'14 worden regelmatig als favorieten bestempeld. Aankomende topper kan Herovina bewijzen dat de club niet alleen een ‘dark horse' is, maar een geduchte kracht in de strijd om het kampioenschap.

Pieter Jan van Oort