Minder verwijzingen door 'Meekijkconsult'

tiel • Huisartsen en medisch specialisten van Ziekenhuis Rivierenland werken sinds kort nog nauwer samen. Sinds eind januari van dit jaar kunnen huisartsen via een zogenoemd Meekijkconsult digitaal advies vragen bij een medisch specialist in het ziekenhuis. 

Patiënten met medisch-specialistische vragen die niet spoedeisend zijn, kunnen hierdoor vaker onder behandeling blijven bij hun eigen huisarts. "Door de inzet van het Meekijkconsult versterken we de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de medisch-specialistische zorg", aldus Andre van Merkestein, bestuurslid van Zorggroep Gelders Rivierenland. "Met het Meekijkconsult kunnen huisartsen advies vragen aan een specialist in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij twijfel over de diagnose of behandeling." Rob Edelbroek, voorzitter van het Eerstelijns Centrum Tiel, ziet het Meekijkconsult ook als een stap voorwaarts. "We voorkomen hiermee onnodige verwijzingen, terwijl de patiënt wel de juiste behandeling krijgt."

Stephan Levering, voorzitter van de Coöperatie Medische Staf Rivierenland, vult aan dat deze nieuwe werkwijze ook voor de patiënten heel fijn is. "Met het Meekijkconsult kom je als patiënt alleen naar het ziekenhuis als dat volgens de specialist en huisarts ook echt nodig is. De patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis te reizen, maar heeft wel de zekerheid dat de specialist heeft meegekeken met de huisarts. Ook wordt de wachttijd voor patiënten die wel echt die verwijzing nodig hebben aanmerkelijk korter." Huisartsen kunnen een Meekijkconsult aanvragen bij de internist, cardioloog, dermatoloog en oogarts. Het aantal specialismen waarvoor een adviesaanvraag gedaan kan worden, wordt in de komende maanden verder uitgebreid.