• De vier theatermakers: Greet Mertens (links), Tom Jaspers, Ton van Vlijmen en Suzanne Reindersma (rechts).
• De vier theatermakers: Greet Mertens (links), Tom Jaspers, Ton van Vlijmen en Suzanne Reindersma (rechts). Foto: Eigen foto

'We willen de inwoners verbinden'

tricht • Met het cultuur- en erfgoedpact werken acht gemeenten uit Rivierenland samen aan de versterking van kunst en cultuur in de regio. Het nieuwste project STROOM is hier een voorbeeld van. Vier theatermakers creëren met participanten uit Rivierenland drie theatervoorstellingen die in Tricht, Culemborg en Tiel te zien zijn. “We vinden het belangrijk om deze voorstellingen met en voor de inwoners te maken.”

Na de succesvolle community-art voorstelling NATLAND uit 2012, ontstond de behoefte om weer een nieuwe voorstelling te ontwikkelen. “Zo ontstonden er brainstormavonden met theatermakers om te kijken wat we wilden maken”, vertelt theatermaker Greet Mertens.

Goede ideeën

Uit de brainstormsessies kwamen goede ideeën. “We wilden ons verdiepen in het leven langs de rivier, onze gemeenschappelijke ervaringen in het Rivierenland. Uiteindelijk is een drieluik van theatervoorstellingen genaamd STROOM bedacht dat het thema van voortdurende beweging in ons leven belicht. Mensen worden voortgedreven door verschillende krachten - van liefde tot werk, van oorlog tot verandering van leefomgeving." Wie komt? Wie blijft? Wie laat los? Deze vragen worden beantwoord in de theatervoorstellingen. Greet Mertens en Ton van Vlijmen verdiepen zich samen in het onderwerp ‘wie blijft’. 

Kerk van Tricht

“Onze voorstelling zal in de kerk van Tricht worden gespeeld en vormt het sluitstuk van een reeks activiteiten rond het verleden en de toekomst van Tricht." Hun inspiratiebron is het idee van goed voorouderschap: hoe kunnen we het leven voor mens en aarde op lange termijn verbeteren? “In het project zullen we aandacht besteden aan archeologische vondsten die onlangs in Tricht zijn gedaan, alsook aan het samen nadenken over de toekomst.”

Wie komt

Tom Jaspers is de derde theatermaker en woont sinds vorig jaar in Culemborg. “Ik kwam al vrij snel in aanraking met dit project en de verhuizing naar Culemborg werd de start van mijn voorstelling." Zijn voorstelling gaat namelijk over de rijke geschiedenis rondom het onderwerp migratie in vrijstad Culemborg. Door de eeuwen heen zijn veel mensen naar Culemborg verhuisd of gevlucht. Dit sprak hem erg aan en ‘waar voel je je thuis?’ werd de onderliggende vraag van de voorstelling. Tom werkt vanuit vier historische, Culemborgse verhaallijnen die waargebeurd zijn. "Iedere verhaallijn speelt zich af in een andere eeuw en zet één persoon centraal. Het publiek leert deze vier mensen kennen aan de hand van het verhaal van hun herkomst, hun belevenissen onderweg naar Culemborg, hun denkbeelden, verlangens en hun persoonlijke ervaring over het vestigen in Culemborg."

De voorstelling wordt in Culemborg opgevoerd. “De locatie is nog geheim, maar zal een medespeler zijn in de productie.” Deze voorstelling wil Tom opzetten met professionele podiumkunstenaars en liefhebbers van Culemborg. “Zo wil ik jong en oud betrekken en wil ik ook zangkoren en dansgroepen een rol geven in het stuk. Op die manier wordt het echt voor en door Culemborgers.”

Tot slot zal theatermaker Suzanne Reindersma een voorstelling maken over ‘loslaten'. "Ik onderzoek in verschillende rituelen langs de Linge in Tiel de vaardigheden van het laten gaan en loslaten. Dit ritueel creëer ik met vrouwen van allerlei generaties en achtergronden waardoor de kracht van het loslaten in het licht wordt gezet.” Suzanne hoopt mensen met elkaar te verbinden tijdens deze voorstellingen. De voorstellingen van STROOM zullen eind september 2024 te zien zijn. "Maar al eerder zijn er activiteiten van het project zichtbaar in de verschillende steden en dorpen in onze regio. De theaterproducties zijn los van elkaar te zien, maar je kunt ze ook als een drieluik bekijken." Meer informatie hierover vind je op https://cultuurpactrivierenland.nl/sitestroom/

Fleur van Eeuwijk