• Scene uit de film 'the Albanian Virgin'.
• Scene uit de film 'the Albanian Virgin'. Foto: Lingefilm

LingeFilm: een met vijf Oscars genomineerde, hartverwarmende tragikomedie en een krachtig Albanees drama.

Nieuws

geldermalsen• LingeFilm draait vrijdag vrijdag 23 februari de, voor vijf Oscars genomineerde, hartverwarmende tragikomedie van Alexander Payne, The Holdovers (20:30 uur) en zondag 25 februari (20:00 uur) over een zure docent en een aantal ‘overblijvers’, waaronder een bokkige puber, die de kerstvakantie met elkaar moeten doorbrengen op een Amerikaanse kostschool in 1970. Zaterdag 24 februari is het krachtige drama The Albanian Virgin (20:30 uur ) te zien en ook op woensdag 28 februari (20:00 uur) over de eigenzinnige en rebellerende Luana die volgens eeuwenoude wetten moet trouwen met een man die door haar familie is uitgekozen en die ze zal moeten gehoorzamen. 

The Holdovers

De met veel lof ontvangen The Holdovers, over een cynische en verbitterde geschiedenisleraar op een Amerikaanse kostschool in 1970, die tot zijn ongenoegen aan de beurt is om tijdens de kerstvakantie toezicht te houden op de overgebleven scholieren. Een van die leerlingen is de rebelse Angus, die op het laatste moment van zijn moeder te horen krijgt dat ze de kerstdagen met haar nieuwe liefde gaat doorbrengen. Tegen alle verwachtingen in vormen de twee, samen met het hoofd van de schoolkeuken die onlangs haar zoon verloren heeft in Vietnam, een band. The Holdovers is een must-see, want de film is genomineerd voor maar liefst vijf Oscars, waaronder die voor ‘Beste Film’.

The Albanian Virgin

De film, volgens de Filmkrant ’een tijdsbeeld, klassieke fabel en persoonlijk drama ineen’, speelt zich af in 1958 in een dorp diep in de Albanese bergen, waar traditie hoog in het vaandel staat. Het is de tijd van het communistische regime van dictator Enver Hoxha. Religie en boeken zijn verboden, vrijheid van meningsuiting is er niet. Luana is de eigenzinnige en rebellerende dochter van een gerespecteerd man. Volgens eeuwenoude wetten moet ze trouwen met een man die door haar familie is uitgekozen en die ze zal moeten gehoorzamen. Dit betekent dat ze de liefde voor haar jeugdvriend Agim moet ontkennen. Luana neemt een drastisch besluit: ze zweert dat ze nooit zal trouwen en dat ze voortaan als man door het leven zal gaan. Voorafgaand aan de film op zaterdag is een heerlijk diner, op de Balkan-keuken geïnspireerd maar helaas inmiddels uitverkocht.