• Dirigent Jan Terpstra zingt met zijn mannen iedere maandagavond in het dorpshuis.
• Dirigent Jan Terpstra zingt met zijn mannen iedere maandagavond in het dorpshuis. Foto: Cees Hoogteyling

'We zijn blij met onze nieuwe dirigent'

heukelum • Iedere maandagavond komen de mannen van het Heukelumsch Mannenkoor in het dorpshuis om samen te zingen. In maart geven zij hun jaarlijkse uitvoering. Dat doen ze al 92 jaar. Ze denken al stilletjes aan aan hun eeuwfeest. 

Voor de voorzitter van het mannenkoor Ab van Wijk is het een jaar om met veel plezier op terug te kijken. Er waren diverse optredens en het ledental groeide. Van Wijk: “We hebben dit jaar een nieuwe dirigent mogen begroeten: Jan Terpstra. Of het nu komt door hem, ik durf het niet te zeggen, maar we hebben een behoorlijk aantal nieuwe leden erbij."

Toekomst

"Gelukkig, want dat geeft ons de moed om weer naar de toekomst te kijken. De afgelopen jaren hebben we enkele leden verloren en daardoor daalde het aantal leden. Het tij is gekeerd. Het zijn jongere mannen die zijn komen zingen en dat vinden we fijn. Daar zaten we net op te wachten."

"We zijn blij met onze nieuwe dirigent, want het klinkt geweldig. De bezoekers kunnen in maart weer volop genieten van onze zangkunst. We hebben als vereniging ook een eigen toneelvereniging en die brengen weer een blijspel op de planken.”

Uitgebreid repertoire

Dirigent Jan Terpstra is gediplomeerd pianodocent, heeft dertig jaar ervaring in het geven van muziekles in Rijen. Daarnaast is hij al vijftien jaar dirigent van diverse koren en orkesten. Terpstra: “Ik ga iedere maandag met veel plezier naar Heukelum. Het is een geweldig koor met veel talenten. Het koor zingt een uitgebreid repertoire, van klassiek tot wereldmuziek. Sprankelend en vooral met veel plezier, met begeleiding van onze pianiste Monique Zwaan."

"Iedere dirigent wil graag nog meer. Zo ben ik met het koor, naast het oude repertoire wat er is, ook muziek van bijvoorbeeld de Beatles aan het toevoegen. Dat zal ook meer jongere zangers aanspreken. Ik zeg altijd tegen mannen die graag zingen: kom gewoon eens een maandagavond luisteren. Dan proeven ze de sfeer en eenmaal een keer meegezongen, ben je er zo aan verslaafd”, zegt hij lachend.

Groeten van de Veluwe

Wat zou het jaarlijks concert van het Heukelumsch Mannenkoor zijn zonder toneelstuk? Dit jaar wordt 'Groeten van de Veluwe' opgevoerd, geschreven door de bekende toneelschrijver Carl Slotboom. Een stuk dat zich afspeelt op een camping op de Veluwe. Een welgestelde familie, bestaande uit man, vrouw, dochter en inwonende oma, hadden een prijs gewonnen, namelijk een weekje in een stacaravan op de Veluwe. Het kamperen was hen helemaal wereldvreemd. Dat gaf de nodige aanpassingsproblemen. De familie Bruinsma, die tegenover de andere familie staat, had vaker met het bijltje gehakt. Deze familie, vader Stef, moeder Truus en zoon Boris waren wat ruiger in de mond en recht voor z'n raap, om maar te zeggen. De tegenstellingen waren behoorlijk groot en dat gaf de nodige spanning tussen de twee families. De avonden beginnen om 19:30 uur. Kaarten aan de zaal kosten 10 euro. Bestellen kan bij Ab van Wijk, telefoon 06-25586166.