Afbeelding

Opvang 331 asielzoekers in West Betuwe

Nieuws

GELDERMALSEN • In West Betuwe worden 331 asielzoekers opgevangen. “Een mega-opgave”, stelt burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe.

Woensdagavond was er een informatieavond voor de raad. De Spreidingswet eist dat de gemeente 331 duurzame opvangplekken voor vluchtelingen realiseert. 

In de hele provincie zijn dat er 11.700. Spreiding in de gemeente en samenspraak met de inwoners is het credo. Het liefst wordt in West Betuwe gekozen voor kleinschalige opvang, maar wat betekent dat precies? 

Extra kosten
Minimaal circa vijftig bedden per locatie zou exploitabel zijn, maar daar wordt nog wel nader onderzoek naar gedaan. Eind maart moet dat aantal duidelijk zijn. Het lijkt in elk geval onmogelijk om bijvoorbeeld tien plekken met dertig bedden te realiseren. Dat is niet voldoende efficiënt en dus draait de gemeente dan voor extra kosten op, wat niet de insteek van het college is.

Positieve effecten
Er komt veel meer bij kijken dan alleen onderdak met een bed en een douche. Ook lokale voorzieningen als huis- en tandarts en scholen spelen bij de keuze van de locaties een rol. Veel praktijken van zorgverleners zijn momenteel al vol; wellicht moet dan een externe organisatie uitkomst bieden. Naast bezwaren kan de komst van vluchtelingen ook positieve effecten hebben.

Bijvoorbeeld voor scholen in kleine kernen, die door te weinig leerlingen met sluiting worden bedreigd. Of voor detailhandelszaken in vergrijzende dorpen. Asielzoekersgezinnen kunnen deze voorzieningen wellicht overeind houden. Onder de op te vangen vluchtelingen bevinden zich in principe 28 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. 

Bemiddeling bij werk
Tijdens de informatieavond is gesproken over het snel bemiddelen bij werk, dat verreweg het beste integratiemiddel is. Dan moet men echter wel de taal machtig zijn. Geopperd is dan ook om korte, intensieve taalcursussen te geven. Om de druk op allerlei voorzieningen te spreiden zal in de regio Rivierenland nauw worden samengewerkt, zo werd de raad meegegeven.

Inwonersparticipatie
Het gemeentebestuur zal de inwoners zoveel mogelijk betrekken bij de te maken locatie- en omvangkeuzes. Elke twee jaar wordt het actuele aantal asielzoekers, dat per gemeente moet worden opgenomen, bekend gemaakt door de overheid.

In 2026 komt er dus een nieuw aantal op te vangen vluchtelingen op het bordje van de gemeenten. Het betreft duurzame opvangplekken voor minimaal vijf jaar. Ze blijven ook bestaan en door het COA bekostigd als niet elk bed bezet is, zodat er niet bij een plotselinge grote vluchtelingeninstroom opnieuw een crisis ontstaat.

‘Forse taak’
Burgemeester Stoop toonde zich tevreden over het verloop van de avond. “Het is wel een forse taak die de gemeente erbij krijgt.” Kort memoreerde hij de toestand in 2015. Toen was er sprake van de komst van een AZC in Geldermalsen, wat tot enorme rellen leidde.

“Die dreigende situatie weten velen zich nog goed te herinneren.” Omdat het kort dag is wordt de raadsvergadering op 5 maart gewijd aan oordeelsvorming en kaderstelling. Voor 1 oktober moeten de locaties bepaald zijn. Het geschikt maken ervan gebeurt in principe na die datum. Worden bestaande gebouwen aangepast of worden er bijvoorbeeld flexibele woonunits geplaatst? Wanneer de eerste vluchtelingen worden verwacht hangt samen met de mogelijkheden en met de keuzes die worden gemaakt.

Ellis Frans-Kapma