• Burgemeester G.E.H. Tutein Nolthenius uit Waardenburg.
• Burgemeester G.E.H. Tutein Nolthenius uit Waardenburg. Foto: Historische Kring West Betuwe.

De G.E.H. Tutein Noltheniuslaan in Waardenburg, Historische Kring West Betuwe

Nieuws

waardenburg • De G.E.H. Tutein Noltheniuslaan in Waardenburg is genoemd naar burgemeester Tutein Nolthenius. Wie was hij? Wat deed hij? En hoe is de straat aan zijn naam gekomen?

Vader was ook burgemeester
Gulian Eduard Hugo Tutein Nolthenius werd op 21 februari 1904 geboren in Apeldoorn. Zijn vader was toen burgemeester van Apeldoorn. Na de lagere school ging hij naar de hbs. Na de hbs deed hij examen gemeente administratie en ging hij in 1930 aan de slag in Twello. Hij klom daar op tot chef-commies op de gemeente administratie.

Tweede wereldoorlog
Maar zijn wens lag uiteindelijk bij het burgemeesterschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij ondergronds commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten en Militair Gezag.

Waardenburg
In de Nederlandsche staatscourant van 21 december 1948 wordt meegedeeld dat bij Koninklijk besluit de heer G.E.H. Tutein Nolthenius benoemd is tot burgemeester van Waardenburg met ingang van 1 januari 1949. Hij is dan 44 jaar oud, gehuwd en vader van één kind. Hij is geen lid van een politieke partij. De gemeente Waardenburg telt dan ongeveer 2000 inwoners.

Drinkwater
Toen hij begon als burgemeester was er in Waardenburg nog geen waterleiding. In het westen van de Betuwe was het met het drinkwater in 1953 slecht gesteld. In het Zuidwesten van ons land streed men tegen de gevolgen van de watersnood. In de Betuwe streed men tegen een watersnood aan drinkwater.

Naar de dokter
 Tutein Nolthenius deed zijn best voor zijn inwoners. Bij het Rijk gaf hij aan dat de kwaliteit van het drinkwater niet best was. Hij gaf als voorbeeld ook “dat de dokter die dagelijks in zijn spreekkamer tal van patiënten moet behandelen, slechts de beschikking heeft over moeizaam uit Nortonpompen verkregen waterhoeveelheden, die dan in melkbussen zuinig worden bewaard”.

Pompstation
Op 13 juni 1958 werd in Waardenburg het pompstation van de Waterleiding Maatschappij Gelderland geopend. Burgemeester Tutein Nolthenius sprak namens de ‘droge’ gemeenten in West-Betuwe. Het aansluiten op de waterleiding kon nu gaan beginnen.

Baronesse Van Pallandt
Op vrijdag 21 maart 1958 werd baronesse Van Pallandt begraven. Burgemeester Tutein Nolthemius sprak als eerste nadat de kist in de grafkelder geplaatst was. Hij roemde haar eenvoud, stiptheid en getrouwheid.

Pensioen
Op 1 maart 1970 kreeg hij ontslag als burgmeester, omdat hij met pensioen ging. Bij zijn afscheid is hem toegezegd dat er in Waardenburg een straat naar hem genoemd zou worden. Voorlopig kon er echter nog geen nieuwe straat gemaakt worden. Daarom besloten het college en de raad in 1972 om de naam van Juffershofweg te wijzigen in G.E.H. Tutein Noltheniuslaan.

Straatnaambord
Op het straatnaambord wilde men onder de naam zetten: Burgemeester van Waardenburg 1 januari 1949 – 1 mei 1970. Zelf schrijft hij als reactie aan het college: als ik echter zo vrij mag zijn een suggestie te doen, dan zou de eenvoudige vermelding “Tutein Noltheniuslaan” mijns inziens voldoende zijn; voor de aanwonenden is dat eenvoudiger en na enige tijd interesseert het geen mens meer hoe mijn voorletters waren en hoe lang ik burgemeester van uw gemeente mocht zijn (die dan waarschijnlijk wel zal zijn opgeheven ook!).