• De openingshandeling werd verricht door wethouder Dave Verbeek (geheel rechts) en Stan Vloet (tweede van links), bestuursvoorzitter van ROC Rivor.
• De openingshandeling werd verricht door wethouder Dave Verbeek (geheel rechts) en Stan Vloet (tweede van links), bestuursvoorzitter van ROC Rivor. Foto: Rob Zantinge

Expositie ‘Wat ben je mooi’ in Zinder Tiel met 28 portretten

Nieuws

TIEL • In Zinder werd donderdag de expositie ‘Wat ben je mooi’ geopend. Tot 25 februari zijn in het Tielse cultuurgebouw 28 fotoportretten te zien van dertig mensen die op latere leeftijd Nederlands leerden schrijven en spreken. De openingshandeling, het onthullen van twee portretten, werd verricht door wethouder Dave Verbeek en door Stan Vloet, bestuursvoorzitter van ROC Rivor. 

Voorafgaand aan die openingshandeling vertelde Lisanne Veraart, coördinator van de afdeling Educatie en Inburgering van ROC Rivor, over het bijzondere project, dat ook een boek opleverde. “Vandaag heb ik de eer om jullie mee te nemen met het project ‘Wat ben je mooi’, dat voor mij in 2021 startte”, aldus Lisanne. 

“Ik las toen een artikel over een groot wereldproject en dacht: Dít wil ik ook, maar dan hier in Tiel. Dít project kwam tot stand met hulp van heel erg veel mensen en is door hen ook mooier geworden.”

Bijzondere verhalen
De expositie bestaat uit mooie foto’s van mooie mensen die bovendien zijn geïnterviewd. “Ze hadden allemaal zo’n bijzonder verhaal”, aldus Lisanne. “Ze waren open, eerlijk en deelden dingen waarvan wij dachten: wow, wat knap dat je dat zó met ons durft te delen. We zijn er echt heel trots op dat dat zo goed gelukt is.”

Niet weten waar naartoe
Het eerste gesprek vergeet Lisanne nooit meer, zei ze. Dat was een gesprek met Sarah. “Ze zei: Ik stapte in een vliegtuig, helemaal alleen, en wist niet eens waar ik naartoe ging. In Iran, waar ze vandaan komt, had ze haar leven eigenlijk heel goed op orde. Ze had een mooie studie gedaan, een man, familie om zich heen... En ze vertrekt, in haar eentje. Alleen maar omdat ze vrij wilde zijn, om haar eigen leven te leiden en haar eigen besluiten te nemen. Met de wetenschap dat, als je teruggaat, je leven waarschijnlijk in gevaar is.”

Elk verhaal bijzonder
“Elk verhaal wat we mochten horen was bijzonder”, aldus Lisanne, nadat ze nog enkele voorbeelden van indrukwekkende ‘pareltjes’ had aangehaald. “Deze mensen hebben allemaal een boodschap in hun verhaal gestopt, waarvan ze het belangrijk vinden dat ook de mensen die de expositie bezoeken die lezen. Een centraal thema in alle verhalen die we hebben gehoord, hoe verschillend ze ook zijn, is dat anderen helpen eigenlijk heel mooi is.”

Alle geportretteerde mensen hebben één ding gemeen: Ze hebben alle dertig op latere leeftijd Nederlands leren lezen en schrijven, allemaal om een andere reden. De één omdat hij of zij vroeger op school niet zo goed mee kon komen, een ander omdat hij moest vluchten voor geweld en onderdrukking en hier een veilig land vond om een nieuw leven op te bouwen, waarbij de taal onmisbaar is. En weer een ander werd verliefd en verhuisde om díe reden naar Nederland. Al die bijzondere verhalen hangen nu bij de foto’s op de expositie, zodat iedereen ze kan lezen.

Negatief labeltje
En al die mensen hebben volgens Lisanne nóg iets gemeen: “Ze hebben allemaal wel een keer een heel onaardig, negatief labeltje op hun voorhoofd geplakt gekregen. ’Kun je dat niet lezen?’ ‘Ben je dom ofzo?’ ‘Jeetje, jij hoort hier niet, ga terug naar je eigen land!’ ‘Ach, dat kun jij toch niet!’ Wij wilden daar een mooi, positief label tegenover zetten”, aldus Lisanne, “want jullie zijn namelijk allemaal mooi!”

Laaggeletterdheid en discriminatie
Wethouder Dave Verbeek zei in zijn openingswoordje onder meer: “Laaggeletterdheid en discriminatie zijn nog steeds grote problemen in onze stad. Met dit project zetten wij de mensen die op latere leeftijd leren lezen en schrijven én de mensen met een migratieachtergrond in de schijnwerpers. Dertig mensen die hun verhaal met ons willen delen. Ik vind het mooi dat al die mensen hier vandaag een gezicht krijgen. Ik heb bewondering voor hun kracht en hun doorzettingsvermogen.”

Dertig helden
“Als eerste wil ik zeggen dat hier dertig enorm grote helden zitten. Ik ben zelf bijna twee meter groot, maar ik voel me heel klein als ik de verhalen van jullie dertig mag lezen”, voegde Stan Vloet daar onder meer aan toe. “Daar wil ik echt een enorm applaus voor.”
En dát kwam er.

‘Wat ben je mooi’ is van 1 maart tot 1 juni ook te zien in cultureel centrum De Pluk in Geldermalsen.