Special Martial Arts Award Martin Zingel in VS
Special Martial Arts Award Martin Zingel in VS Foto: eigen foto Martin Zingel

Grootmeester in de vechtsport Martin Zingel krijgt bijzondere onderscheiding in Amerika

Nieuws

VARIK • Grootmeester Martin Zingel, 8e dan (graad) uit Varik en hoofdtrainer van Hapkidoschool Si-Jak uit Varik en Ophemert heeft afgelopen weekend in Amerika een bijzondere onderscheiding gekregen. Deze prijs is een erkenning voor zijn inzet voor de Martial Arts disciplines. “Het is een hele grote eer, maar andere uitvoerders van Martial Arts verdienen deze prijs ook.”

Martial Arts is een verzamelnaam voor krijgskunsten die bestaan uit vastgelegde systemen en tradities uit verschillende gevecht methodes. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld bekende vechtsporten als karate, boksen en taekwondo. Maar ook andere vechtsporten vallen hieronder. 

Vergelijkbaar met Oscaruitreiking
Het Martial Arts Gala in de Verenigde Staten, is vergelijkbaar met de Oscaruitreiking voor de filmwereld. Het is een internationaal evenement waar genomineerde (groot)meesters van diverse Martial Arts disciplines van over de hele wereld samenkomen om erkenning te krijgen voor hun uitzonderlijke bijdragen aan de Martial Arts.

Zingel werd aangedragen door een filmproducer. “Enige tijd geleden heb ik een film gemaakt over Material Arts. De producer die zelf uit Amerika kwam heeft mij toen voorgedragen voor deze prijs.”

Zingel, werd op dit grootste Martial Arts gala ter wereld bekroond met een Special Award. Dit voor zijn toewijding en prestaties binnen de Martial Arts. Ook mocht hij tijdens het evenement een les verzorgen. 

Drievoudig wereldkampioen
Zingel geeft al 35 jaar les in West Betuwe. Daarnaast is hij bondscoach van het nationaal team en is hij afgelopen jaar naar Korea gereisd voor de wereldkampioenschappen. Zelf is hij ook al drievoudig wereldkampioen. En organiseert hij zelf ook een International Master of Fame. Een soortgelijk evenement als in Amerika, maar dan op Europees niveau en veel kleinschaliger en persoonlijker. Ook zamelt hij geld in voor een goed doel: het Ronald McDonald kinderfonds.

“Er zijn zoveel mensen die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Maar bij ons zijn het niet alleen mensen die al veel bereikt hebben. Er zijn ook prijzen voor aankomende talenten of mensen die zich inzetten met een beperking. Ik gun het de ander ook. Veel mensen vinden het leuk om een keer in het zonnetje te worden gezet.” 

Met veel passie heeft hij zich de afgelopen jaren ingezet voor zijn vak. “Het is een doorgegroeide hobby”, noemt Zingel het. 

Bekroning voor zijn inzet
Na een lange reis van ruim twintig uur keerde Zingel maandagochtend terug naar Nederland, vervuld van trots en dankbaarheid voor deze buitengewone ervaring. De Special Award op het Action Martial Arts Gala is een mooie bekroning voor zijn inzet voor de Martial Arts.